Čavle 25. kolovoz 2020.

Šetači otkrivali zanimljivosti Grada Grobnika 

Šetači otkrivali zanimljivosti Grada Grobnika 

Protekle nedjelje četrdesetak je sudionika prošetalo “Putovima Frankopana po Gradu Grobniku”. Edukativna šetnja simboličnog naziva održana je u sklopu proslave ovogodišnje “Bartoje”. 

Četrdesetak sudionika, koliko ih se protekle nedjelje okupilo u Gradu Grobniku, imalo je jedinstvenu priliku na licu mjesta saznati brojne zanimljivosti o tom jedinstvenom kutku Grobnišćine. 


Šetači su obišli crkvu Sv .Filipa i Jakova gdje ih je dočekala mežnjarica Marija Valić, koja na grajansku crkvu pazi već 51 godinu. Posjetiteljima je otkrila brojne zanimljivosti, poput neobičnog mehanizma kojim se pokrivaju i otkrivaju pojedine slike na oltaru.

Okupljeni su potom obišli drevni grobnički Kaštel, u kojem je posebnu pažnju pobudila novouređena okrugla dvorana, kao i atraktivni vidikovac ispred Sokolane. Uživali su u pogledu kroz arheostetoskop, koji pokazuje nekadašnji Limes. 


Sudionike je zaintrigirala i “Baba”, skulptura u kamenu koja predstavlja liburnsku božicu majku, a posjetili su i kapelicu Sv. Trojice. Imali su priliku uživati u najljepšem pogledu na Kvarner, s vidikovca kod kapelice Sv. Križa.

Šetnja je završila na imanju Frankulin, uz degustaciju skute, škripavca i tvrdog sira. Ukusne zalogaje “zalili” su Promexovim likerima, a da zakuska ne prođe u tišini pobrinuli su se glazbenici Miljenko Šupak i Marino Peloza. 


“Nakon skoro trosatnog programa, svi sudionici su puni prekrasnih dojmova krenuli svojim kućama, uz želju da se ova prekrasna šetnja ponovi. Inače ovo je bilo predstavljanje kulturno. turističke gastro ture po Gradu Grobniku, koju će TZO Čavle predstaviti turističkim vodičima i agencijama kako bi se mogla uvrstiti u programe turističkih agencija. Po putu smo mogli vidjeti i novopostavljene tabele u sklopu županijskog projekta Putovima Frankopana”, rekao je Ivan Salamon, direktor TZO Čavle.

Edukativna šetnja simboličnog naziva- “Putovima Frankopana po Gradu Grobniku” održana je u sklopu proslave ovogodišnje “Bartoje”.

Foto: Karlo Čargonja