Čavle 23. rujan 2022. Klaudio Vrančić

Šetnica Zakona devet gradova otvorena u Gradu Grobniku

Šetnica Zakona devet gradova otvorena u Gradu Grobniku
Svečanost otvorenja atraktivne Šetnice Zakona devet gradova, kojom je započela 29. Grobnička jesen, pjesmom su uveličali “Castrum” i “Luštrin”

“Šetnica Zakona devet gradova”, posvećena Vinodolskom zakonu iz 1288. godine, kojeg su donijeli predstavnici devet gradova srednjovjekovnoga Vinodola među kojima i Grobnika, danas je svečano otvorena.


Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine projekt je realizirala uz pomoć Općine Čavle i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te tvrtke “Kamen” iz Pazina, dok je autorica idejnog rješenja arhitektica Radojka Juretić.


“Šetnice Zakona devet gradova je dugogodišnji Katedrin projekt, jedinstveni spoj kulturno- povijesne baštine, suvremenog umjetničkog stvaralaštva i prirodne baštine posvećen Vinodolskom zakonu”, naglasila je Silvana Demark, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, koja je posebno emotivno govorila o pokojnoj Vlasti Juretić, jednoj od osnivačica Katedre te idejnoj začetnici brojnih Katedrinih projekata, među kojima je i danas otvorena šetnica. 


“Preostaje reći samo veliko, veliko hvala, na prvom mjestu našoj Vlasti, koja nas sad sigurno gleda i kojoj je srce ogromno. Hvala i svim ostalim članovima Katedre i umjetnicima koji su se odrekli velikih honorara i bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Možemo biti sretni i ponosni na ovo što danas imamo”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.


Monumentalnim skulpturama u kamenu šetnicu je “ukrasilo” devet hrvatskih umjetnika: Ivan Balažević, Zvonimir Kamenar, Kuzma Kovačić, Marin Marinić, Mladen Mikulin, Tomislav Pavletić, Goran Štimac, Hrvoje Urumović i Kruno Vrgoč. Na njihove se radove osvrnuo povjesničar umjetnosti Berislav Valušek, dok se u ime umjetnika Katedri Čakavskog sabora Grobnišćine zahvalio Goran Štimac.


Svečanost otvorenja “Šetnice Zakona devet gradova”, kojom je započelo 29. izdanje tradicionalne manifestacije “Grobnička jesen”, pjesmom su uveličali grobnički MPZ “Castrum” i kostrenski ŽVS “Luštrin”.