Čavle 24. lipanj 2023. Klaudio Vrančić

Slavlje gastronomije, tradicije i ljubavi prema svom kraju

Slavlje gastronomije, tradicije i ljubavi prema svom kraju
Od ogromne pinjate, nad kojom je dvadesetak kuhara dnevnicu pošteno zaradilo, punija su bila samo grobnička srca

15. “Festival palente i sira”, grobnički “blagdan”, slavlje gastronomije, tradicije i ljubavi prema svom kraju, na Čavju je danas privukao brojne posjetitelje. Mirisu palente kompirice, koja se počela kuhati u popodnevnim satima, odoljeti nisu mogli Grobničani, ali ni gosti iz svih krajeva zeleno- plave županije.


Od ogromne pinjate, nad kojom je dvadesetak kuhara dnevnicu pošteno zaradilo, punija su bila samo grobnička srca. Palentara ruku djelo u večernjim je satima, uz nužnu pomoć dizalice, završilo na velikom taruju. Pola tone palente, uz nezaobilazni prilog- grobnički sir, potom je razdijeljeno na oko dvije tisuće porcija i posluženo posjetiteljima na prepunom Trgu hrvatskih branitelja. 


U zabavnom programu, kojeg je vodio Joso Krmpotić, nastupili su: KUD Zvir Jelenje, Plesni centar Sirius, Harmonikaši Sabbatini te posebni gosti- grobničke "mlikarice". Društvo naša djece Čavle za najmlađe je organiziralo igre po starinsku, a izostao nije ni tradicionalni sajam, u sklopu kojeg su svoje proizvode ponudili domaći proizvođači. 


Večer je završila uz, na Grobnišćini uvijek rado viđene, “Gustafe”, a atmosferu su uoči dolaska popularnih Istrijana zagrijali “Dellboysi”.