Čavle 18. veljača 2015.

Srce grobničko velo ko kaštel

Srce grobničko velo ko kaštel
Za teško bolesnu Maju Ban iz Grada Grobnika, u zajedničkoj humanitarnoj akciji Grobničkih dondolaša i kumpanije z Grada, prikupljeno je čak 24 tisuće kuna.

Na spaljivanju pusta obično plače samo ona kojoj propadne nezahvalna uloga bolje polovice, odnosno buduće udovice. No, u grobničkom je kaštelu jučer malo koje lice ostalo suho.

Naime, završena je humanitarna akcija za članicu Mesopusne kumpanije iz Grada Grobnika, devetnaestogodišnju Maju Ban, koja je od svibnja prošle godine u zagrebačkoj bolnici, zbog transplantacije jetre i komplikacija nakon operacije. 

U akciju su se uključile brojne grobničke udruge te pojedinci iz svih krajeva županije, a uoči izricanja presude prikupljena su sredstva uručena Majinoj obitelji. 

Grobnički dondolaši proteklih šest tjedana nisu nigdje išli bez plišanih igračaka, koje su prodavali za Maju. No, konačan rezultat iznenadio je i njih same.

“Mi nismo skupili ni 5 ni 6, nego smo skupili 13 hijad i 700 kun,” rekao je Frenki Fućak iz Grobničkih dondolaša i poručio okupljenima “Nimate tri kraljice nego četire, jedna j va Zagrebu, doć će i ona, iako ni mogla večeras bit s nami.” 

Pljesak koji se prolomio Sokolanom teško se može opisati. Prve suze potekle su s lica Majina oca, Nenada Bana, a na taj prizor je malo tko mogao ostati ravnodušan. 

“Teško j sad ča reć pa ću samo reć hvala svimi. Majica će doć z bolnice nadan se brzo. Gre na boje, nalazi su boji. Bit će se super. Puno van hvala. Obadva volimo strašno maškare. Mislela j da će poć za karneval doma, ali ni šla, bit će maškar još, poć će drugo leto s nami,” poručio je emotivni Nešo.

Pet tisuća kuna sakupila je Mesopusna kumpanija z Grada Grobnika, a isto toliko donirala je Općina Čavle.

“Na kraju sam se naplakao i ni mi žal. Željeli smo pomoć našoj članici i našem čoviku komu je potrebna pomoć. Ja i Frenki smo došli na ideju da pomognemo na taj način. Srce mi je veće nego celi Grad Grobnik i ovaj kaštel. Drago mi je da smo mu pomogli, va velikin je problemima, a maloj želin oporavak i da k letu bude ponovo s nama,” poručio je Boban iz Kumpanije z Grada.

“Ja san igron slučaja bil na kraljici i tad je Boban kod dodjele nagrade za najbolju skupinu rekal da se gre va humanitarne svrhe. Došal san in čestitat, rekal je da in je jedna mala bolna z kumpanije. Vidite kako j finilo, masa judih se j uključila pa kako neće pomoć i Općina. Samo neka mala čin prvo ozdravi,” rekao je načelnik Općine Čavle, Željko Lambaša.
 
Grajanko Slatkić pao u drugi plan

Nakon možda i najemotivnijeg uvoda u spaljivanje pusta u povijesti pročitana je optužnica Grajanku Slatkiću. Proglašen je krivim za niz problema koji su mučili Grajane, kao i velik broj raznih nezgoda, koje su obilježile proteklih godinu dana, a Kumpanija z Grada ih je marljivo bilježila.

Grajanko Slatkić nakon presude je zapaljen u jedinstvenom ambijentu starog kaštela.
 
Nagrade Stelli i Kumpaniji z Grada

Općina Čavle nagradila je aktualnu kraljicu Riječkog karnevala, svoju Stellu Paris, kao i njenu Kumpaniju z Grada.  

“Kumpanija z Grada j dokazala opeta da smo malo mjesto, ko ima veliko srce. Delamo pravu stvar, prepoznaju to ljudi i na izboru za kraljicu i na karnevalu i skidaju nam kapu,” zaključio je Boban.

Zanimljivo Stella Paris treća je kraljica koju je Riječkom karnevalu dao Grad Grobnik. Prije nje maškaranu su krunu nosile Nina Simčić i Tea Kik. Ime četvrte grobničke kraljice već se može naslutiti jer Maju su mnogi već nominirali.