Čavle 20. kolovoz 2020.

Superbrzi internet uskoro dostupan većini Grobničana

Superbrzi internet uskoro dostupan većini Grobničana
Više od 90% grobničkih kućanstava uskoro će imati mogućnost korištenja superbrzog interneta. Danas je na Čavlima postavljena centrala, a do kraja godine trebala bi biti dostupna “optika do svake kuće”. 

Centrala buduće optičke mreže, koja će pokrivati područje dvaju grobničkih općina Čavle i Jelenje te Svilno koje je pod Rijekom, danas je postavljena u Čavlima. Zahvaljujući projektu, iza kojeg stoji tvrtka Rune, do kraja godine će se pokriti 90% Grobnišćine, a traži se rješenje i za preostala kućanstva. 


“Centrala je ishodišna točka za gradnju otvorene širokopojasne infrastrukture koja će se graditi po modelu- optika do svake kuće. Mreža će biti otvorena, ali Rune neće pružati uslugu telekomunikacijskih usluga. Mi gradimo optičku infrastrukturu, a uslugu pružaju telekomi”, naglasio je Saša Ukić, direktor tvrtke Rune.


Zahvaljujući novoj infrastrukturi Grobničanima će tako biti dostupan superbrzi internet koji može doseći i do 10gbps, a o tome će odlučivati telekomi te krajnji korisnici koji će tu uslugu plaćati. 

“Osobno sam, kao informatičar, u početku bio skeptičan. Ovo je ogroman projekt, iza kojeg stoji domaća pamet. Naime, radi se o brzinama interneta 10, 20 puta većima od sadašnjih”, rekao Dejan Ljubobratović, zamjenik općinske načelnice.


Gradnja primarne mreže, duge oko 25 kilometara, kreće u rujnu, a trebala bi biti završena do kraja godine. Sekundarna mreža, prema krajnjim korisnicima, gradit će se ovisno o interesu. 

Svi zainteresirani već sada mogu podnijeti zahtjeve tvrtki Rune, kojoj će priključak jednokratno platiti 750 kuna, dok će uslugu dogovarati s operaterima. Važno je naglasiti da iako će mreže biti dostupna svim telekomima Rune u ovom trenutku nema ugovor s dva najjača hrvatska teleoperatera. No, razgovori su u tijeku i to bi se u budućnosti moglo promijeniti.