Čavle 11. kolovoz 2023. K.V.

Suze sv. Lovre uz astronomiju i poeziju u Gradu Grobniku

Suze sv. Lovre uz astronomiju i poeziju u Gradu Grobniku
Očekuju se izvanredni uvjeti za promatranje meteorskog roja, a jedno od ponajboljih mjesta za promatranje sasvim će sigurno biti grobnički Kaštel

Svake godine sredinom kolovoza naša se planeta tijekom svog puta oko Sunca susretne s mnoštvom sitnih astronomskih tijela koja pri letu kroz našu atmosferu stvaraju predivni “lightshow” u kojem uživaju nebrojeni promatrači. Neke od njih privlači romantika zvijezda padalica, dok neke druge privlači jednostavna ljepota tog astronomskog fenomena. A kad se to obogati s malo glazbe i malo poezije onda se dobije recept za jednu od najljepših noći u godini.

“Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine ove godine u suradnji s Akademskim astronomskim društvom Rijeka organizira promatranje Perzeida u Gradu Grobniku na livadi iza crkve i Kaštela na samom vrhu Grada Grobnika, s predivnim pogledom upravo prema strani neba s koje će nas zapljusnuti ova kiša meteora. Potrudit ćemo se osigurati mrak za što bolje uvjete za promatranje noćnoga neba, a da bi bilo što udobnije naći će se tu i pokoja bala sijena. Ipak, svima preporučujemo da si uzmu i dekicu kako bi im bilo što ugodnije”, poručuju Katedre.

Službeni dio programa počinje u subotu, 12. kolovoza, u 22 sata i trajat će sve do ponoći. Tijekom ta dva sata svi promatrači moći će uživati u posebno složenom programu u kojem će se izmjenjivati red čakavske poezije, pa red znanstveno-popularnog izlaganja o Perzeidima i Svemiru općenito za što će biti zadužen poznati promotor znanosti astrofizičar Lovro Pavletić iz Akademskog astronomskog društva Rijeka.

“Za promatranje meteorske kiše nije potrebna nikakva posebna oprema. Na posjetiteljima je samo da se udobno smjeste, priviknu svoje oči na mrak, i uživaju u večeri koju će ispuniti poezija i zanimljivosti o astronomiji. Bude li vrijeme naklonjeno, a po svemu sudeći hoće, bit će ovo najbolji uvjeti za promatranje kiše meteora unazad nekoliko godina, jer, osim što je najavljeno vedro vrijeme, pogled neće remetiti ni mjesečina, što je vrlo važno”, zaključuju iz Katedre.