Čavle 27. lipanj 2019.

Sve je spremno za 13. feštu od palente i sira

 Sve je spremno za 13. feštu od palente i sira

Sretno 13. izdanje Festivala palente i sira ove će se subote održati na Čavlima. Prvi puta festival će imati međunarodni karakter jer će uz domaćine svoje palente pripremati gosti iz Italije i Slovenije. 

Jedna od najpopularnijih kvarnerskih gastro manifestacija- Festival palente i sira i ove će subote na Čavle privući nekoliko tisuća posjetitelja, koji će uživati u najpoznatijem grobničkom specijalitetu. Na Trgu hrvatskih branitelja, iza Doma kulture, Grobničane i njihove goste čeka bogat program i čak tri palente. 


Naime, Grobničanima u “pomoć” stižu gosti iz talijanske Ivree (Comitato della Croazia) koji će kuhati “polentu” s njihovim autohtonim sirom te iz slovenskog Jasena, koje predvodi poznati kuhar Rihard Baša, a kuhat će njihovu crvenu “polentu”. 


Svoj će doprinos najpoznatijoj grobničkoj manifestaciji dati pedesetak volontera, od čega čak trideset kuhara, koji će, pod budnim okom šefice- Grozdane Rak, kuhati palentu težu od pola tone. Podijelit će se više od dvije tisuće porcija palente kompirice te nekoliko stotina porcija “polente”.


“Strganje kompira” počinje već u 15 sati, “palenje ognja” dva sata kasnije, a službeni program, kojeg vode Joso Krmpotić i Frenki Fućak, počinje u 18 sati, kada nastupaju: Ženski zbor KUD- a Učka, KUD Zvir, Zumba Čavle i Plesni centar Sirius. Od 19 sati Društvo naša djeca predstavit će Igre po starinski, a svoje će proizvode izložiti i OPG- ovi.

Za dobru će se zabavu na Trgu hrvatskih branitelja n Čavlima u večernjim satima pobrinuti popularna grupa Vigor i Aurora band.