Čavle 3. veljača 2020.

Sve je spremno za glasni zvončarski spektakl na Čavlima

Sve je spremno za glasni zvončarski spektakl na Čavlima

Konferencijom za medije i tematskim izložbama u Domu kulture Čavle najavljena je “Zvončarska simfonija”, jedan od najintrigantnijih događaja “Festivala susjedstava”. 9. veljače na Čavlima će, nakon velike povorke, pod dirigentskom palicom Zorana Majstorovića, petstotinjak zvončara i tradicijskih maski iz Hrvatske i Europe izvesti jedinstvenu “Zvončarsku simfoniju”.

Bučno će u nedjelju, 9. veljače, biti na Čavlima, gdje će se okupiti petstotinjak zvončara i tradicijskih maski iz svih krajeva Hrvatske, ali i gosti iz: Njemačke, Mađarske i Bugarske

Predvođeni Karlovačkim bubnjarima od Osnovne škole Čavle do Trga hrvatskih branitelja u glasnoj će povorci, koja počinje u 12 sati, proći: Klauseni, Buše, Survakari, Griški Krabunosi, Didi s Kamešnice, Črne srake, Kukuljanski zvončari, Crnoluški Pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i dakako domaćini- Grobnički dondolaši, a na trasi će ih uz brojne gledatelje pratiti i voditelji na tri pozornice.


Po dolasku na cilj iza Doma kulture sudionici će, u spektakularnom finalu velike povorke, pod dirigentskom palicom Zorana Majstorovića, izvesti jedinstvenu “Zvončarsku simfoniju”. 

Uoči početka povorke na glavnoj će pozornici, uz nastup Plesnog centra Sirius, biti svečano otvoren “Festival susjedstava”, koji je dio programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. 

Besplatan prijevoz od Rijeke do Čavala

Zbog velikog interesa za “Zvončarsku simfoniju ”Rijeka 2020 organizira besplatan prijevoz iz Rijeke do Čavala. Autobus “Rijeka 2020” kreće s Jelačićevog trga u 10:20 i u 11:20, a povratak je na rasporedu u 17:15 i 18:15.


Velika “Zvončarska simfonija” danas je najavljena s čak tri tematske izložbe koje su, nakon konferencije za medije otvorene u Domu kulture Čavle. 

Atraktivna “Izložba tradicijske maske Europe”, koja se sastoji od gotovo stotinu pola metra visokih figurica, izložba šarenih radova Dječjeg vrtića Čavlić te izložba fotografija Grobničkih dondolaša, mogu se razgledati do 9. veljače od 9 do 13 sati te od 17 do 19 sati. Ulaz je besplatan. 

Čavjanski maškarani tanci uz Grooverse

Izložba “Europski umjetnici u Grobniku” bit će otvorena u petak 7. veljače u 17 sati u grobničkom Kaštelu, dok je u 19 sati u Domu kulture na rasporedu Svečana skupština povodom 20. obljetnice Grobničkih dondolaša. 


U subotu, 8. veljače, u 12 sati počinju tradicionalni “Maškarani Platak” i 6. Grobnički maškarani autorally, dok će se u večernjim satima održati Čavjanski maškarani tanci. Ulaz je besplatan, a maškare će se u Domu kulture zabavljati uz Grooverse.