Čavle 14. prosinac 2022. Klaudio Vrančić

Svečano obilježena tri desetljeća grobničke Katedre

Svečano obilježena tri desetljeća grobničke Katedre
Svečana akademija povodom 30. godina djelovanja Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine u Domu kulture Čavle

Svečano je večeras bilo u čavjanskom Domu kulture, gdje je Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine obilježila veliki jubilej- trideset godina djelovanja. Na samom početku Svečane akademije okupljene su pozdravili općinska načelnica Ivana Cvitan Polić i predstavnik Čakavskog sabora Darko Čargonja, nakon čega su se na protekla tri desetljeća Katedre osvrnuli sadašnja predsjednica Silvana Demark, kao i njen najdugovječniji predsjednik Stanislav Lukanić.


“Katedra je jedna od naših najdugovječnijih udruga u kulturi i definitivno jedna od najplodonosnijih. U godini koja je bila za njih izuzetno teška uspjeli su realizirati velike projekte, od otvorenja Šetnice Zakona devet gradova, preko koncerta u spomen na Vlastu Juretić do ove monografije”, istaknula je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, čestitavši Katedri veliku obljetnicu.


“Trideset godina je veliki jubilej za jednu udrugu u kulturi, koja je realizirala niz programa, a posebno smo ponosni što smo uspjeli izdati prvu monografiju Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. Katedra je osnovana kako bi se zaštitila materijalna i nematerijalna baština Grobnišćine. Kroz godine je razvijala niz djelatnosti, a posebno je njegovan rad s djecom i mladima. Organizirana su različita događanja, a posebno treba istaknuti koncert u čast naše prerano preminule Vlaste Juretić, koja je bila sastavni dio Katedre i njezin kreativni zamašnjak”, rekla je Silvana Demark, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.


Povodom velike obljetnice predstavljena je spomenuta monografija “Tri desetljeća Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine”, autorice Ade Maršanić. Uz autoricu i urednika Tonija Buterina, knjigu su predstavili Igor Eterović i Željko Bartulović.

“Monografija je moj mali doprinos tridesetoj obljetnici Katedre. Rad je bio iscrpljujuć i emotivan. Nastojala sam zabilježiti sve djelatnosti Katedre, poput umjetnosti, rada s djecom, izdavaštva…”, rekla je Ada Maršanić, zahvalivši svima koji su pomogli da monografija ugleda svijetlo dana.


Večeras su dodijeljene i zahvalnice koje su primili članovi prvog Predsjedništva i Programskog kolegija, bivši predsjednici, Općina Čavle i Primorsko- goranska županija, a svečanost su pjesmom i plesom uveličali Mješoviti zbor Castrum i Plesna skupina Zvir, dok je program vodio Frenki Fućak.