Čavle 14. lipanj 2019.

Svečano otvoren Kup europskih prvakinja u boćanju

Svečano otvoren Kup europskih prvakinja u boćanju

Smotra ponajboljih europskih boćarica svečano je otvorena u Boćarskom domu Hrastenica. Boje Hrvatske na Kupu europskih prvakinja, što se održava od sutra do nedjelje, branit će boćarice Čavle ŠB i Labina.

15. izdanje Kupa europskih prvakinja u boćanju počelo je svečanim otvaranjem u Boćarskom domu Hrastenica. Osam ekipa iz Hrvatske, Italije, Francuske, Slovenije, Srbije, Rusije i Turske tijekom subote i nedjelje u međusobnoj će borbi odlučiti o tituli najbolje. 

Na Kupu nastupaju turski Afad sport, Altina iz Srbije, talijanski Borgonese, slovenski Krim, ruski Parsec Moskva, francuski Saint Vulbas te dvije hrvatske ekipe aktualne prvakinje boćarice Labina i viceprvakinje boćarice Čavle Škole boćanja. 

Čeverogodišnje domaćinstvo

Pred punim tribinama Hrastenice prisutne je pozdravila načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 

“Želim dobrodošlicu svim ekipama i posebna mi je čast što smo domaćini drugi puta zaredom, a čekaju nas još dva izanja. Želim svima fair play i dobro natjecanje te da se osjećate ugodno kod nas”, rekla je Cvitan Polić. 

Otvaranju su prisustvovali i glavni tajnik Zajednice sportova Primorsko- goranske županije Darko Ivošević, predsjednik Europske boćarske federacije Roberto Favre te dopredsjednik Hrvatskog boćarskog saveza Denis Peršić, a riječi hvale uputio je i dopredsjednik HBS-a Denis Peršić. 

Svestrana Nikol Marelja Bošnjak

“Hvala HBS- u što je prihvatio četverogodišnje domaćinstvo i hvala Deanu Klariću i Čavli Škola boćanja na velikom organizacijskom trudu. Sastav ekipa sudionica je sjajan, gotovo polovica najboljih svjetskih boćarica je u Čavlima što je garancija kvalitetnog natjecanja”, rekao je Roberto Favre. 

“Hvala Općini Čavle i Primorsko- goranskoj županiji te Deanu Klariću na sjajnoj organizaciji. Tijekom dva dana u Čavlima će se moći vidjeti vrhunske svjetske boćarice, osvajačice svjetskih i europskih medalja te će vjerujem svi uživati u ovom prazniku boćanja”, rekao je Peršić. 

Otvaranje je uveličala plesna skupina Porto Ri s najmlađim članicama koje su zaradile najvatreniji pljesak, a himnu Primorsko- goranske županije otpjevala je boćarica Čavle- Škole boćanja Nikol Marelja Bošnjak. 

Nakon svečanosti otvaranja održan je ždrijeb bez nositelja. A parovi četvrtfinala su: Borgonese (Ita)- Afad sport (Turska), Paresc Moskva (Rusija)- Labin (Hrvatska), Čavle Škola boćanja (Hrvatska)- Saint Vulbas (Francuska) i Krim Ljubljana (Slovenija)- Altina (Srbija). 

Čavle ŠB protiv sedmerostrukih pobjednica

Boćarice Čavle Škole boćanja dobile su najtežeg protivnika. Saint Vulbas je čak sedam puta bio pobjednik Kupa europskih prvakinja i najbolje francuske boćarice igraju u ovoj ekipi. 

Dvije francuske reprezentativke, Barbara Barthet i Coralie Rives koja je u finalu prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kini u disciplini bližanje i izbijanje u krug pobijedila Carrolinu Bajrić. Također za Francuskinje igra i talijanska reprezentativka Serena Traversa, aktualna prvakinja Europe u disciplini krug. 

Šansa klasične igre i precizno izbijanje

“Definitivno smo najjači par četvrtfinala. Svoju šansu ćemo tražiti u klasičnim igrama i preciznom izbijanju jer je Barthet aktualna svjetska prvakinja u štafeti i brzinskom izbijanju. Probat ćemo ih iznenaditi jer mi igramo doma, a one su ipak gošće”, rekao je trener Čavle Škole boćanja Dean Klarić nakon ždrijeba četvrtfinala. 

Pobjednici četvrtfinalnih utakmica idu u ždrijeb za A polufinale, a poraženi u ždrijeb za B polufinale odnosno za poredak od petog do osmog mjesta. Četvrtfinala počinju u subotu u 9 sati, a natjecanje se može pratiti i putem live streaminga.