Čavle 10. prosinac 2017.

Trio “M” i “Kumpanija” slavili na 19. Grobničkoj skali

Trio “M” i “Kumpanija” slavili na 19. Grobničkoj skali
Trio “M” sa skladbom “Kumpanija” dobio je najviše glasova publike na 19. Grobničkoj skali, dok je po mišljenju žirija najbolja bila Antea Hrelja s pjesmom “Špagi naše jubavi”. Hrvoje Krištofić osvojio je “ulaznicu” za Split, a Veronika Kamenar putuje u Krapinu.

“Grobnička skala”, jedinstveni čakavski festival, što mladim neafirmiranim izvođačima služi kao “skala” na putu ka profesionalnim glazbenim karijerama, dočekao je svoje 19. izdanje. A 19. se “Skala” s isto toliko novih skladbi, što ih izvođačima besplatno ustupaju poznati hrvatski skladatelji i tekstopisci, predstavila publici u Domu kulture na Čavlima.
 
“Špagi naše jubavi” najbolji po mišljenju žirija

Trio “M” osvojio je grobničku publiku koja je skladbi “Kumpanija” dala najviše glasova. Drugo mjesto publika je dala Dominku Zoretiću, koji se predstavio s pjesmom “Lipa mala z Buzdohnja”, a treće Valteru Simčiću i skladbi “Naš valcer”.Antea Hrelja je s pjesmom “Špagi naše jubavi” osvojila stručni žiri, koji je drugo mjesto dao Karli Pupis i pjesmi “Sneg”, a treće Andrini Frleta, koja je izvela skladbu “Ti si mi se”.

Najbolje interpretacije Veronike Kamenar i Hrvoja Krištofića

Dodijeljene su i dvije nagrade za najbolje interpretacije, koje su svojevrsne ulaznice izvođačima za krapinski Festival kajkavskih popevki i splitski Festivalom zabavne glazbe. U Krapinu će Veronika Kamenar, zahvaljujući izvedbi skladbe “Ni mi to rabilo”, dok će u Split Hrvoje Krištofić, koji se na Čavlima predstavio s pjesmom “Potrošilo me j’ more”.
 
Veronika Kamenar dobila je i nagradu medijskih pokrovitelja, dok je nagrada Radio Istre otišla u ruke Dajani Kliman koja je izvela skladbu “Pišen ti pismo”. Nagradu “More”, za najbolju pjesmu na temu mora i pomoraca, što je dodjeljuje Pomorski radio Bakar, osvojila je Suzana Blečić, za skladbu “Potrošilo me j’ more”.

Radio Otok Krk tradicionalno dodjeljuje nagradu za najizvođeniju lanjsku pjesmu, a osvojila ju je skladba “Bodulski tanci”, što ju je na Čavlima prošle godine izveo Dino Jambrek.

Nagradu za najbolji aranžman osvojio je Aleksandar Valenčić za skladbu “Špagi naše jubavi”, a nagradu “Lapiš”, što se dodjeljuje za najbolji tekst, Robert Funčić za skladbu “Sneg”.
 
Lana Crnković pojedinca kviza znanja

U revijalnom dijelu programa, dok su se zbrajali glasovi publike, u završnici 7. Kviza znanja “Gdje sam- tko sam”, borile su se dvije finalistice, učenice Osnovne škole Jelenje- Dražice, Petra Lazić i Lana Crnković.

Nakon niza zahtjevnih pitanja uspješnija je bila Lana Crnković, koja je tako osvojila vrijednu nagradu od pet tisuća kuna, što je osigurava Primorsko- goranska županija. Petru Lazić za drugo je mjesto “utješnom” nagradom od dvije i pol tisuće kuna nagradila Općina Čavle.

19. Grobničku skalu organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine u sklopu tradicionalne tromjesečne manifestacije Grobnička jesen, što se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.