Čavle 13. lipanj 2015.

S 1100 metara na 2 centimetra

S 1100 metara na 2 centimetra
Svjetski padobranski kup na grobničkom je aerodromu okupio ponajbolje svjetske padobrance. Natjecanje je uspješno privedeno kraju s 8 izvedenih serija, odnosno 800 skokova.

Nastupilo je oko 150 sudionika, iz dvadeset svjetskih zemalja. U disciplini "Skok na cilj" natjecatelji su skakali s 1100 metara i pritom morali doskočiti što bliže nuli.

“Bitno je pogoditi takozvanu nulu, to je mjerni uređaj koji se nalazi na sredini strunjače. Promjera je 2 centimetra, a broji do 16 centimetara, sve izvan je out. Cilj je znači u osam skokova skakati što bliže nuli i sakupiti što manje centimetara,” pojašnjava Jasminka Žeželić iz Padobranskog kluba Krila Kvarnera.

U ekipnoj su konkurenciji slavili Mađari, ispred Čeha i Talijana. Među pripadnicama ljepšeg spola najuspješnija je bila Talijanka Milena Zanotti, ispred sunarodnjakinje Daniele D’Angleo i Ine Žuža, članice Padobranskog kluba Krila Kvarnera, ujedno najuspješnije hrvatske padobranke. U konkurenciji juniora slavio je Ondrej Zak iz Češe, slijede ga Sebasian Graser iz Austrije i Shams Meshaal iz Katara. U seniorskoj je konkurenciji dominirao Slovenac Gorazd Vindiš, drugo je mjesto osvojio Talijan Giuseppe Tresoldi, a treće Čeh Oldrich Sorf. U kategoriji mastera najuspješniji je bio Senad Salkić iz Slovenije, drugo mjesto osvojio je Giuseppe Tresoldi, a treće Ištvan Astalos iz Mađarske. 

Padobranski klub Krila Kvarnera 18. godinu za redom domaćin je Svjetskog padobranskog kupa. 

Nakon Grobnika Svjetski natjecanje seli slovensko Lesce, slijedi njemački Peiting, potom talijanski Belluno, austrijski Thalgau i švicarski Locarno, nakon čega će se znati i ukupni pobjednik.