Čavle 26. kolovoz 2019.

Uspješan moto vikend na Automotodromu Grobnik

Uspješan moto vikend na Automotodromu Grobnik

U izuzetno zanimljivim utrkama tri je dana na Automotodromu Grobnik, u nekoliko konkurencija, nastupilo 130 motociklista iz 18 zemalja, padali rekordi, ali i favoriti.

Za nama je vikend veličanstvene motociklističke manifestacije “FIM Sidecar World Championship”, na Automotodromu Grobnik, obavijene jubilejima na dva i tri kotača. Protekao je vrhunski, s puno izazova, duela, izlijetanja i padova, odustajanja, srećom bez posljedica po vozače, sretnih trenutaka za favorite iz sjene, a s tugom u licu na nekim, samo dan ranije, slavljenicima i rekorderima. U dva su dana četiri puta obarani rekordi klasa.


Bila je ovo motociklistička priredba koju su maestralno odradili Motociklistički klub “Kvarner” i “Automotodrom Grobnik”, dok je veliki organizacijski teret podnio, iskustvom širom Europe, na domicilnoj stazi i primijenio iskusni mladi tim “Lutec Racing”, promotora Alpe Adria International Motorcycle Championship (AAIMC), koje do kraja sezone očekuje još jedan, završni izazov prvenstva od 27.- 29.rujna na stazi Most u Češkoj. Na jubilarnoj 15.-toj u nizu utrci Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom i 75. utrci Alpe Adria voženoj na Grobniku, od premijerne 1992.godine. Uz GP SC i AAC bodovan je i FIM Europe Cup, prestižnih klasa SSP 300 i STK 1000.

Pobjeda, rekord, odustajanje na istom mjestu i u istom krugu

Najveće zanimanje polučili su, iako ne brojni, ali uvijek atraktivni motociklisti u “formuli 1” na tri kotača. Očekivano, najviše se pratilo vodeći trojac timova u poretku svjetskog prvenstva, obzirom da su postojale teorijske šanse da već na Grobniku saznamo nove prvake svijeta. No, to se nije dogodilo i vrijedi pričekati. Odluka o prvacima svijeta past će u Estorilu 19. i 20. listopada, a do tada Reeves- Wilkes imaju 160 bodova, B.Birchall- T.Birchall 148, Päivärinta- Veräväinen 137, a Schloosser- Fries 121. Među ova četiri tima kriju se novi prvaci svijeta, ali i “vlasnici” pobjedničkog postolja sezone.


Prvi se dan vozila kraća “sprint race” u kojoj je pobjedu slavio britanski tandem Tim Reeves i Mark Wilkes (Adolf RS Yamaha), ali tek nakon nesretnog odustajanja najvećih im rivala i aktualnih svjetskih prvaka, sunarodnjaka, braće Bena i Thomasa Birchalla (LCR Yamaha). Iako su startali prvi, bili vodeći, upravo tada, u žaru borbe za veće odstojanje, vozili najbrži krug utrke u vremenu 1:30,258 minuta prosjekom 166,1 km/sat, što se pokazalo da je novi rekord staze za “prikolice” i to popravljeni, njihov vlastiti, star godinu dana, tek za simbolične 43 tisućinke sekunde. No, u zavoju “4”, poslije četvrtog kruga, iza “matuljskog”, brda bili su prebrzi. Produžili su na zemljano- travnati dio, odustali. U pitanju je bio tehnički kvar. Reeves je privremeno, do nove utrke, sutradan, stekao znakovitu bodovnu prednost.

Sutradan, dulja “gold race” utrka,  start izvrstan za Birchalle, poveli su, držali tempo odstupnice od  sunarodnjaka. I sve tako samo do četvrtog kruga, u kojem na gotovo istoj poziciji, a i u istom krugu kao dan ranije, odustaje- ovog puta Tim Reeves. Nije bilo druge no “parkirati” moto bolid uz rub ograde, skinuti kacige i gledati konkurente pod jakim zrakama sunca narednih 14 krugova. Put pobjede, novih željenih 25 bodova, koji ih vraćaju u igru za prvake svijeta, i obranu naslova, bio je otvoren. Pobjednički, pomalo usporeno ciljem prolaze sretni Ben i Thomas.


Oba dana, u obje utrke u njihovom zaleđu vodila se žestoka borba za bolju poziciju, ali je neočekivano upravo za ta dva tima donosila pobjednička postolja. Odlučivale su tisućinke, tek poneki metar razlike i u obje su utrke Švicarci Marcus Schlosser- Marcel Fries (LCR Yamaha) bili uspješniji od Finaca Pekka Päivärinta- Jussi Veräväinen (LCR Yamaha).

Vugrinec i Jerman slavili, ali i “plakali”

Mladom hrvatskom asu, Novomarofčaninu Martinu Vugrinecu (Yamaha) nije pošlo za rukom drugog dana ponoviti uspjeh pobjede najbrojnije klase SuperStock 600, u kojoj se na startu našao 31 motociklist. Podsjetimo, samo dan ranije u prvoj bodovnoj utrci svojom je Yamahom klase SuperStock 600, potvrdio da je klasa vozača. Već je treninge vozio brže od rekorda, da bi u petom od 13 krugova odvezao najbrže 1:29,427 minuta prosjekom 167,8 km/sat, te tako za više od sekundu popravio prošlogodišnji rekord Mađara Gyorfija. U drugu je utrku Vugrinec  krenuo superiorno, sve do devetog kruga osjećao pobjedu u rukama, čak u četvrtom krugu odvezao, ne rekordno, ali najbolje vrijeme utrke 1:29,534 minut. No, četiri kruga prije kraja „ispalio“ je van staze i nadanjima pobjede bio je kraj. Iskoristio je to, u utrci izvrsni Talijan Luca Tommasini (Triumph), vozač s hrvatskom licencom iz MK Križevci, koji mu je cijelo prijeme “puhao u vrat”. Utrku je završio pobjedom uz 1,655 sekundi prednosti ispred Čeha Jiri Mrkyvka (Yamaha), dok je trećeplasirani, prošle godine rekorder staze, Južnoafrikanac Taric Van der Merwe na trećoj poziciji zaostao nepunih 20 sekundi.

U ovoj utrci vrijedi istaknuti osmo mjesto, u jakoj muškoj konkurenciji, Finkinje Kirsi Kainulainen (Suzuki) koja je svojevremeno bila kopilot u prikolicama legendarnom Fincu Pekka Päivärinti i osvajanjem naslova prvakinje svijeta postala i ostala jedina žena motociklistkinja s tom čašću. Sada nastupa solo i zadovoljno napreduje u karijeri.


Drugi pehist dana, a subotnji junak, bio je izvrsni slovenski as Marko Jerman (Ducati) u klasi Superbike. Jerman prošle godine, na tada novom asfaltu nije mogao, zbog bezazlene povrede u prometnoj nesreći nekoliko dana ranije, braniti status apsolutnog rekordera staze. Na Grobnik se ove godine vratio u šampionskom stilu. Na novom motociklu “Ducati” prestižne klase “Superbike” u subotnjoj je utrci premoćno, iako bez rekorda, pobijedio konkurente. U drugoj, nedjeljnoj startao izvrsno, krug prije nesretnog izlijetanja odvezao do tada najbolje vrijeme (1:27,360 minuta), ali u kobnoj “jedanajstici”, u četvrtom krugu, neposredno pred ulazak u lijevi zavoj, zadnjim kotačem okrznuo rub spoja asfalta i zemlje, što ga je “katapultiralo” izvan staze, duboko u šumu. Marko po zemlji “piruetama” sve do jednog stabla, odmah ustaje, a motor dalje leti zrakom od njega u obližnju udolinu. To je mjesto na kojem nikad nitko u službenim utrkama takvim izlijetanjem nije okončao nastup. Na čelu kolone 20 motociklista nastavila se nemilosrdna borba Čeha Karela Hanike (BMW), Poljaka Pawela Szkopeka (Yamaha) i Austrijanca Nico Thonija (BMW). Krug i pol prije cilja u “zagrebačkom” izlijeće Szkopek ( u petom krugu najbolje vrijeme utrke 1:27,279 minuta), utrku pobjeđuje Hanika sa 6,824 sekundi ispred Thonija, dok “ni kriv ni dužan” kao treći na postolju završava Austrijanac Gerold Jun. Gesslbauer (Yamaha), na čelu trojke koja ciljem prolazi na razmacima pola metra do metra. Šesto mjesto u utrci osvaja hrvatski vozač Renato Novosel (Ducati).

Slovak Repak ipak do rekorda u drugoj utrci

Prvog je dana uz Vugrineca i braću Birchall u knjigu rekordera Automotodroma Grobnik upisan i Talijan  Manuel Rocca (Yamaha) u klasi SSP 300. Iako je sve treninge najbrži bio Slovak Maxim Repak (Kawasaki), pa i u utrci pobijedio, vozeći tri kruga prije kraja 1:38,704 minuta prosjekom152,0 km/sat rekorderom klase upisao se Talijan. Trodnevni boravak na Grobniku rekordom je ipak okončao Slovak Maxim Repak (Kawasaki) u klasi  SSP 300, ujedno pobijedivši ispred Čeha Davida Kubana (KTM). Talijan Manuel Rocca održao je tako rekord nepunih 20 sati. Repak sada, uz svoje ime, pripisuje novi rekord klase 1:37,869 minuta prosjekom 153,3 km/sat. Bio je to jedini novi rekord drugog bodovnog dana.

Šest Talijana u dresu “Matulji racinga”

S gotovo devet sekundi prednosti u utrci SuperStock 1000 pobijedio je Čeh Michal Filla (BMW) ispred Švicarca Christofera Bergmana (Yamaha) i tako mu “milo za drago” uzvratio za subotnji rezultat. Bergmanu ostaje utjeha najboljeg, ne i rekordnog  kruga 1:27,401 minut. Treći je bio Mađar Mate Laczko (Suzuki), a apsolutni rekorder Grobnika Čeh Michal Prasek (BMW) okončao nastup već u drugom krugu. Četvrtim mjestom, iako je u prvom dijelu utrke bio treći, utrku je okončao hrvatski as Dario Horvat (Kawasaki).


U utrci Honda Cupa pobjedom je slavio Nijemac Luca Gottlicher, dok je u Alpe Adria Cupu klase 600 pobijedio Poljak Krystian Nawojski (Triumph), a u AAC 1000 Francuz Jaroslaw Budzynski (BMW).

Ovogodišnja manifestacija protekla je bez bodovnih utrka Prvenstva Hrvatske, ali u različitim klasama nastupilo je 13 vozača s licencama hrvatskih klubova. Tako je pored već spomenutih, zanimljiv i najbrojniji domaći klupski sastav Moto kluba “Matulji racing”, čije boje brani čak šest Talijana. U klasi AAC 600 Mirko Grassi (Yamaha) bio je četvrti, Diego Milloch (Aprilia)  šesti klase STK 1000, Danilo Digiorgio (Yamaha) sedmi u STK 600, dok su tri vozila u klasi Superbike: 13. Alessandro Spinazze (Yamaha), 19. Alex Cisotto (Aprilia), a Alberto Callegari (BMW) odustao je zbog tehničkih poteškoća.

Miroslav Krpan