Čavle 24. travanj 2015.

Utrka kroz prirodne ljepote

Utrka kroz prirodne ljepote
Devetnaest profesionalnih ekipa s po osam biciklista, sudionika utrke Tour of Croatia 2015. jutros je ušlo u Primorsko- goransku županiju, kojoj je pripala iznimna čast da ugosti Kraljevsku etapu.  

Tour of Croatia - Race through the natural beauty (utrka kroz prirodne ljepote), počela je 22. travnja u Makarskoj, a završit će, nakon više od 900 prijeđenih kilometara, 26. travnja na Trgu Svetog Marka u Zagrebu.

Petodnevna će utrka bicikliste voditi kroz čak osam županija, a da zasluži naziv “Utrka kroz prirodne ljepote” pobrinut će se dva nacionalna parka i tri parka prirode, kroz koje natjecatelji prolaze. Nemjerljiv je stoga doprinos utrke za promociju Hrvatske i njenih ljepota.

“Utrka je premašila sva očekivanja. Jako su pozitivne reakcije iz cijelog svijeta. Dolaze zaista ohrabrujuće vijesti, kakve smo i priželjkivali. Ljudi prate preko svih medija i otkrivaju sasvim jednu novu Hrvatsku, kakvu ni mi ne poznajemo,” poručio je direktor utrke Vladimir Miholjević.
 
Kraljevska etapa u Primorsko- goranskoj županiji

Kraljevska stapa međunarodne biciklističke utrke kroz Hrvatsku vozila se od Plitvica do Učke. Vozači su prošli rutu: Sibinj, Novi Vinodolski, Selce, Crikvenica, Bribir, Tribalj, Drivenik, Križišće, Oštrovica, Gornje Jelenje, Čavle, Svilno, Orehovica, Rijeka, Opatija, Ičići, Veprinac, Vojak. Dionica  je duga 230 kilometara s izrazito zahtjevnim usponom na Učku.

“Ova etapa je predviđena kao pravi test na kojem natjecatelji mogu vidjeti dali su dovoljno dobri za utrke kao što su Giro d’Italia i Tour de France, na kojima se sretneš s bar tri do pet takvih etapa. Ona će pokazati mogu li se natjecatelji utrkivati preko šest sati. To je fenomenalna etapa. Na brdima na Gornjem Jelenju i Učki smo se mi hrvatski vozači pripremali i kasnije pobjeđivali na važnim utrkama u svijetu. Uvijek nam je bio san doživjeti utrku, na tom našem fascinantnom trening poligonu, koju će televizija prenositi u cijelom svijetu,” poručio je Miholjević.

Prve dvije etape vozile su se od Makarske do Splita, odnosno od Šibenika do Zadra. 

Utrka se nastavlja sutra, s druge strane Učke, kad će biciklisti proći velik dio Istre. Natjecanje se potom seli u Međimurje iz kojeg u nedjelju kreće završna etapa prema Zagrebu.