Čavle 15. prosinac 2023. M.Zidarić/K.Vrančić

Uz provokativnu izložbu otvorena novouređena Galerija

Uz provokativnu izložbu otvorena novouređena Galerija
Galerija suvremene likovne umjetnosti Grobnik svečano je otvorena uz provokativnu izložbu fotografija autora Marka Valjka

Svečanim otvorenjem novouređene Galerije suvremene umjetnosti u Kaštelu Grobnik sinoć je obilježen završetak projekta Povežimo se baštinom na području Općine Čavle, u sklopu kojeg je u grobnički frankopanski Kaštel uloženo gotovo pola milijuna eura. 


Okupljene su u ime domaćina pozdravili predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. Na uspješnu realizaciju projekta osvrnula se koordinatorica Dunja Zagorac Štimac, a projekt su pohvalile i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenka Đurić te načelnica Sektora za razvoj kulture i umjetnosti pri Ministarstvu kulture i medija RH Irena Kregar Šegota.

Projekt je obuhvaćao izradu multimedijalnog sadržaja te uređenje prostora Galerije suvremene likovne umjetnosti Grobnik. Adaptacija je obuhvatila obnovu zidova, podova, stropova, zamjenu unutarnje i vanjske stolarije te instalacija za grijanje i hlađenje prostora, a nabavljena je i nova oprema. 


Zahvaljujući multimedijalnom sadržaju za posjetitelje i turiste Kaštel je sada moguće doživjeti suvremenim digitalnim multimedijalnim pristupom, uz pomoć tableta. Tu su i 3D mapping na zidovima i stropu Sokolane te interaktivni info kiosk.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj - Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.”, putem ITU mehanizama. Vrijednost projekta Općine Čavle je 488.050,58 eura, a sufinancirano je 78,86% sredstava, odnosno 384.892,35 eura. 


Nakon svečanog otvorenja okupljeni su mogli razgledati zanimljivu izložbu fotografija “Evocirati i provocirati / Evoke and provoke” autora Marka Valjka, u sklopu koje je u galeriji izloženo 19 atraktivnih portreta i aktova.