Čavle 13. siječanj 2024. Općina Čavle/Ri Prsten

Veće plaće za sve djelatnike čavjanskog vrtića

Veće plaće za sve djelatnike čavjanskog vrtića
Od 1. siječnja plaće svim djelatnicima DV Čavlić povećane su 18%, a odgajateljima s posebnim programom još 10%. Uveden je i poklon za dijete u iznosu 100 eura.

Dogovorom Sindikata obrazovanja, medija i kulture i osnivača Općine Čavle potpisan je aneks Kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću Čavlić u Čavlima koji se primjenjuje od 1. siječnja 2024. godine. Ovim aneksom osnovica za obračun plaće ne samo za odgajatelje nego sve zaposlene u čavjanskom vrtiću povećana je za čak 18%, Osnovica je ovim povećanjem povećana s dosadašnjih 595 eura na 702,10 eura, a plaća odgajatelja sada iznosi 1.404 eura bruto plus dodatak za staž od 0.5% godišnje. 

Odgajatelj koji uz redovan rad provodi poseban program ranog učenja stranog jezika, glazbeni, likovni, dramsko-scenski, informatički, ekološki, sportski ili program ritmike i plesa, sukladno Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i obrazovanja, osnovna plaća uvećava se za još 10%. Ovaj dodatak imaju i odgajatelji koji u skupini imaju dijete s težim  poteškoćama u razvoju, a nemaju osiguranu pomoć asistenta. Dodatak u visini od 5% imali bi odgajatelji ukoliko u skupini imaju 20% više upisane djece  od standarda, što sada u Čavlima nije slučaj. Zaposleni u Dječjem vrtiću Čavlić ostvarili su i pravo na dar za sv. Nikolu za svako vlastito dijete do 15 godina starosti i to u iznosu od 100 eura. 


“Pregovori između SOMK-a i Općine Čavle započeli su u rujnu, a uspješno su okončani krajem prosinca 2023. godine. Pregovarački tim SOMK-a  i članovi Sindikata dječjeg vrtića "Čavlić" iskazali su zadovoljstvo postignutim pregovorima. Pregovorima je postignuto 18% povećanje plaće, prigodni dar za dijete povodom Sv. Nikole, te 10% dodatka odgojiteljima koji provode verificirani poseban program rada. Ovim putem se zahvaljujemo Općini Čavle i načelnici Cvitan Polić na konstruktivnoj suradnji”, rekla je povjerenica SOMK-a za DV Čavlić Nataša Mohorčić. 

“Prošle godine plaće su rasle ukupno 17.25%, a od 1. siječnja ove godine još 18%, što znači da smo u dvije godine plaće podigli za 38%. Osim veće plaće, djelatnicima su osigurane neoporezive naknade (regres, božićnica, dar za Uskrs i dar za dijete) te naknada za prijevoz”, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić te dodala da su sredstva osigurana u općinskom proračunu. 


Godine 2021. godišnja davanja Općine za vrtić iznosila su 627 tisuća eura, u 2024. godini iznosit će 962 tisuće eura. Ako uspoređujemo 2021. i 2024. izdvajanja za plaće djelatnika u vrtiću narasla su za 335 tisuća eura,  a u odnosu na prošlu 2023. godinu iznos se povećao za 182 tisuće eura.

“Ukupno u DV Čavlić imamo 55 zaposlenih, a plaće su se u jednakom omjeru podizale svim zaposlenima, a ne samo odgajateljima. Ovime su plaće odgajatelja u Općini Čavle usklađene sa Zakonom i izjednačene s plaćama učitelja u osnovnim školama”, zaključila je Cvitan Polić.