Čavle 6. siječanj 2020.

Veliko dondolaško zvono odjeknulo nakon 306 dana tišine

Veliko dondolaško zvono odjeknulo nakon 306 dana tišine
Nakon 306 dana “tišine” uspavanu je maškaranu Grobnišćinu danas razbudio prepoznatljiv zvuk velikog dondonaškog zvona na Cipici. Čast da prvi zazvoni imao je Dondolaš 2019.- Silvano Klić.

U dvorištu pokojnog Ivana Raka- Diže veliko je zvono Grobničkih dondolaša danas, tradicionalno na blagdan Sveta tri kralja, najavilo početak maškaranih događanja na istoku Riječkog prstena. 


Nakon što su simbolično podignuli veliko stilizirano zvono čast da prvi zazvoni imao je Silvano Klić, koji je izabran za Dondolaša 2019. godine. 

Okupljeni su na Cipici imali priliku kupiti atraktivan humanitarni kalendar Grobničkih dondolaša, čijom se prodajom prikupljaju sredstva za liječenje jedanaestogodišnjeg Maura Baraka. 


Mesopusna događanja na Grobnišćini dondolaši će otvoriti tradicionalnim “obahajanjem” sljedećeg vikenda. Zvona će u subotu, 11. siječnja, odzvanjati diljem općine Čavle, a dan kasnije, 12. siječnja, na red će doći i naselja u općini Jelenje. 


Izdvojiti svakako treba svečanu sjednicu povodom 20 godina Grobničkih dondolaša, koja će se održati 7. veljače, tradicionalni Maškarani Platak koji je na rasporedu dan kasnije, kao i maškarane tance uz Grooverse te veliku “Zvončarsku simfoniju”, koja je na redu 9. veljače.


“Zvončarska simfonija”, kojom će se susjedstvo Čavle predstaviti u sklopu programskog pravca 27 susjedstava EPK Rijeka 2020, okupit će grupe iz Hrvatske i inozemstva, koje će nakon povorke od Osnovne škole do Doma kulture zajedno “zazvoniti” na Trgu hrvatskih branitelja.