Čavle 6. siječanj 2018.

Veliko zvono najavilo “pohod” Grobničkih dondolaša

Veliko zvono najavilo “pohod” Grobničkih dondolaša
Točno 312 dana tišine večeras je na Cipici prekinuo Grobničanima dobro poznati zvuk. Veliko zvono Grobničkih dondolaša najavilo je početak ovogodišnjih maškaranih zbivanja u Riječkom prstenu.

Na dan kada su Baltazar, Melkior i Gašpar stigli u Betlehem Cipicom tradicionalno odjekuje zvuk zvona. No, grobničkom uhu najdraži zvuk nije vezan za blagdan Sveta tri kralja već tradicionalno najavljuje maškarana zbivanja kako na Grobnišćini, tako i u cijelom Riječkom prstenu.

Na Cipici, u dvorištu kuće pokojnog Ivana Raka- Diže dondolaši su večeras simbolično podignuli veliko zvono, a čast da prvi zazvoni ove je godine pripala dondolašu 2017. godine- Ivanu Lambaši.


Grobničani na zvuko zvona neće morati dugo čekati. Već sljedeće subote Grobnički dondolaši će obići općinu Čavle, a dan kasnije i susjednu općinu Jelenje.

Dondolaši će ove zime sudjelovati i na Halubajskom karnevalu, smotri na Kukuljanovu, Maškaranom klapskom maratonu u Opatiji, smotri u Matuljima, posjetit će Kastav, sudjelovati na Riječkom karnevalu, a gostovat će i na Samoborskom fašniku.

Marčelji i Žejane ugostit će pomladak Grobničkih dondolaša, a zatvaranje Mesopusta 2018. na rasporedu je 13. veljače.