Čavle 3. kolovoz 2023. Miroslav Krpan 

Više od 200 motociklista stiže na Automotodrom Grobnik

Više od 200 motociklista stiže na Automotodrom Grobnik
U nizu bodovnih sustava, u okviru 81. utrke Alpe Adria, očekuje se više od 200 motociklista iz 20-ak zemalja

U blagdanskom ozračju prvog vikenda kolovoza i Dana domovinske zahvalnosti, na Automotodromu Grobnik okupit će se motociklisti iz 20-ak zemalja, sudionici više značajnih bodovnih sustava, a sve u okviru već dugovječnog i tradicijskog Alpe Adria sustava začetog 10. listopada 1992. godine upravo na Automotodromu Grobnik. Četvrta je ovo utrka, od šest ove godine zacrtanih u kalendaru sadašnjeg Alpe Adria International Motorcycle Championshipa, u okvirima FIM Europe, najpriznatijeg regionalnog motociklističkog okupljanja na europskom tlu.

Sezona je startala krajem svibnja na Slovakiaringu u Slovačkoj, nastavljena utrkama na Panoniaringu u Mađarskoj i Brnu u Češkoj. Poslije prvog ovogodišnjeg Grobnika slijedi sredinom rujna ponovo nastup u Slovačkoj, a završnica je na još jednoj utrci čiji je domaćin Hrvatska i Grobnik od 20. do 22. listopada.

“Vjerujemo da će ovo biti najbrojnija utrka ove sezone u sustavu Alpe Adria, 81. u nizu na našoj stazi. Prijave još uvijek zaključujemo, ali veliki su izgledi da ih bude i poneka više od 200. Uz već tradicionalno bodovanje AAC, tu su dvije klase FIM Europe Supersport 300 Cup i Superstock 1000 Cup, te odlučujuća utrka sezone  European Handy Bridgestone Cupa za osobe s hendikepom. U okviru utrka što se ovog vikenda voze na grobničkoj stazi boduje se i šest nacionalnih prvenstava Hrvatske, Češke, Slovačke, Srbije, Rumunjske i prvi puta Bosne i Hercegovine”, istikao je Robert Žiković, predsjednik Uprave Automotodroma Grobnik d.o.o., ali i predsjednik upravljačkog tijela Alpe Adria IMC.

Utrku na Grobniku organiziraju Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik d.o.o., dok je od ove godine i novi promotor Alpe Adria sustava talijanski Dart Race Experience. U bodovnom sustavu Alpe Adria su sudionici četiri klase SSP 300, 600 Superstock, 1000 Superstock i Superbike, a pored svega nabrojanog program će upotpuniti utrka klase 125 SP, BMW M Cupa, kao i bodovanje za Prvenstvo Balkana. Od petka do nedjelje odvijat će se 28 treninga i 18 bodovnih utrka. 

Ovo je godina u kojoj se bilježi 45 godina od prve utrke na Automotodromu Grobnik. Bilo je to 17. rujna 1978. godine kada je vožena Grand prix utrka svjetskih asova na dva kotača.

Ljubitelji brzina očekuju nove rekorde, međutim onaj motociklistički apsolutni već je više od pet godina “vlasništvo” Čeha Michala Praseka. Na motociklu BMW, u klasi STK 1000, Prasek je 28. srpnja 2018. godine vozio 1:26,643 minuta prosječnom brzinom 173,327 km/sat. Bilo je to u okviru 73. utrke AAC. Tek su poneki rekordi klasa kasnije popravljani, ali apsolutni se drži, usprkos činjenici da je u kvalifikacijskom treningu prije dvije godine Čeh Michal Filla, u klasi Superbike, odvezao 1,1 sekundu brže vrijeme.

Trodnevni program izuzetno je sadržajan. Petak je dan slobodnih treninga od 14 do 19 sati, dok u subotu  5.kolovoza prva skupina izlazi na stazu već od 8,30 sati, da bi od 13,15 sati krenula prva od devet bodovnih utrka prvog dana. Nedjeljni 15-minutni “warm up” treninzi kreću od 8,30 sati, a novi “set” utrka za bodove u brojnim konkurencijama od 11,10 sati.