Čavle 12. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

Vjetar prekinuo padobranski spektakl na Grobniku

Vjetar prekinuo padobranski spektakl na Grobniku
Oko 160 natjecatelja, među kojima i legendarna Cheryl Stearns, proteklih se dana okupilo na Grobničkom polju

Nažalost vjetar ovog puta nije imao razumijevanja za planove Padobranskog kluba “Krila Kvarnera”, organizatora Svjetskog padobranskog kupa na Grobniku. Naime, zbog jakih udara protekla se dva dana nije skakalo, a rano jutros, malo iza 6 sati, konačno se zašarenilo nebo nad Grobničkim poljem. 


No, sreća je bila kratkog vijeka. Svega nekoliko sati kasnije vjetar je ponovno pojačao i odgovorni su bili primorani “baciti ručnik” jer više nije imalo smisla nastavljati natjecanje. Natjecatelji su tako u pogledu na Grobnišćinu ove godine uživali vrlo kratko.


A općina Čavle, koja je domaćin Svjetskog padobranskog kupa od 2004. proteklih je dana ugostila oko 160 natjecatelja, raspoređenih u 30 ekipa koje su na Grobnik stigle iz petnaestak, pretežno europskih zemalja, ali i dalekog SAD- a.


“Možemo biti ponosni da smo kontinuirano organizatori ovako velikog natjecanja. Natjecatelji stižu iz Europe i svijeta što je jako dobro za turizam, ali i promidžbu naše općine”, ističe Jasminka Žeželić iz Padobranskog kluba Krila Kvarnera.

Legendarna Cheryl Stearns

Priča za sebe ove je godine posebna gošća- legendarna Amerikanka Cheryl Stearns, prva članica “Golden Knightsa”, elitnog padobranskog tima američke vojske. 


“Vidjela sam cijeli svijet, sve kontinente i mogu reći da mi se jako sviđa ovdje. Volim more, ali više sam tip za planine. Natjecanje je bilo jako dobro, profesionalno organizirano. Dali su sve od sebe, ali ne možemo kontrolirati majku prirodu”, rekla je Stearns. 


O tome što Stearns znači u svijetu padobranstva dovoljno govore podaci da iza sebe ima gotovo 22 tisuće skokova, a u njenom je vlasništvu i svjetski rekord po broju skokova u 24 sata. Skačući na cilj izvela ih je 352, a njih čak 188 bilo je u takozvanu nulu. No, od svog legendarnog statusa skromna Amerikanka kao da se trudi pobjeći. 


“Legenda se postaje tako da se ne trudite postati legenda. Uspjeti možete jedino ako nemate ego, ako ste normalna osoba. Svojevrsna sam pionirka u ovom sportu. Može se reći da sam bila u pravo vrijeme na pravom mjestu. Volim se natjecati, ali ja sam samo obična osoba. Možete biti svjetski prvak u bilo kojem sportu, ali ako nemate poštovanja prema drugima niste pravi prvak. To su istinske vrijednosti“, zaključuje Stearns.