Čavle 9. ožujak 2023. Izvor: KČS Grobnišćine

Vlastine “besede ča va škuron svite” odjekivale Kaštelom

Vlastine “besede ča va škuron svite” odjekivale Kaštelom
“Besede ča va škuron svite”- u grobničkom Kaštelu održana večer sjećanja na Vlastu Juretić

U Kaštelu Grobnik je, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, održana večer sjećanja na Vlastu Juretić pod nazivom 'Besede ča va škuron svite’, povodom prve godišnjice smrti. 

U intimnoj atmosferi okupljeni su se Vlaste prisjetili kroz njene stihove i pjesme te je večer posvećena djelu njezinog bogatog književnog opusa s četiri zbirke pjesama: Zrna, Pljesak nema ništa s tim, Tamo kadi duga spi i Kako si znao da volim leptire. Prigodno je pročitan i jedan kratki odlomak iz Vlastinog jedinog izdanog romana Na putu prema svjetlosti.

Stihove iz spomenutih zbirki okupljenima su interpretirale dugogodišnje Vlastine prijateljice i suradnice Cvetana Linić, Gordana Perušić Juretić i Antonija Juričić te Vlastina unuka Paola Prelčić Juretić, dok je Vokalna skupina KUD Zvir Jelenje otpjevala nekoliko Vlastinih uglazbljenih pjesama. 

Pred godinu dana Vlasta Juretić napustila nas je u 73. godini života nakon kratke i teške bolesti. Bila je dugogodišnja djelatnica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, pjesnikinja, književnica, kreativni pokretač kulture i neumorni borac za zaštitu baštine njenog kraja, njenog Grobnika, posljednjih tridesetak godina.

Cijelim svojim bićem Vlasta Juretić je bila ponosna Grobničanka koja je živjela sve vezano za njenu Grobnišćinu i njeno grobničko ča u svakoj svojoj riječi, a tu ljubav prema Grobniku ne jednom je opjevala u svojim stihovima.