Čavle 20. lipanj 2023. Izvor: PGŽ

Vozači na Grobniku educirani o sigurnosti u prometu

Vozači na Grobniku educirani o sigurnosti u prometu
Na Automotodromu “Grobnik” održana je 19. po redu preventivno-edukativna akcija “Motociklom kroz život”. Kroz zanimljiv i dinamičan program dvadeset polaznika upoznalo se s važnim temama koje su prezentirane kroz dvije cjeline, teoretski i praktični dio.

U prvom dijelu kandidati su upoznati sa značajem nabavke odgovarajuće opreme za motocikl i vozača bez kojih su posljedice stradavanja u prometu posebice teške, predstavnici policije ukazali su na najčešće i najopasnije prekršaje, a HAK-ovi ispitivači kroz prigodne testove polaznike su podsjetili što su sve zaboravili od prometnih propisa i sigurnosnih pravila što može dovesti do prometne nesreće.

U drugom dijelu programa, vrhunski vozač-instruktor i voditelj akcije Krešimir Erdec je kandidatima prezentirao program sigurne vožnje. Demonstrirane su iznenadne opasne situacije koje motociklisti susreću na cesti te su upoznati kako ih izbjeći odnosno prevladati opasnosti bez neželjenih posljedica.

Program su provodili i Dino Dolušić, službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske Ministarstva unutarnjih poslova RH, Livio Hubička, dugogodišnji dopredsjednik Županijskog savjeta i voditelj Ispitnog centra HAK-a, prof. dr. Darko Ledić, pročelnik odjela za neurokirurgiju, KBC Sušak i Zdravko Lisac, tajnik Županijskog savjeta.

U sklopu akcije istaknuto je i kako se već neko vrijeme bilježe pozitivni trendovi odnosno manji je broj stradalih sudionika u prometu, što je evidentirano i kod kategorije vozača motocikla. No oni i dalje čine iznimno visoki udio od 29,11 posto od ukupno poginulih osoba u prometu. Posebno se ističe podatak kako je pozitivna posljedica pokretanja ove akcije činjenica da se po njezinom primjeru slična inicijativa proširila na cijelu RH.