Čavle 30. travanj 2016.

Vrijednost općinske imovine s 19 na 200 milijuna kuna

Vrijednost općinske imovine s 19 na 200 milijuna kuna
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u grobničkom kaštelu je obilježen 23. rođendan Općine Čavle. Slavlju u “Sokolani” nazočili su predstavnici Primorsko- goranske županije, susjednih gradova i općina, kao i gosti iz Slavonije. 

Po mnogočemu specifična Općina Čavle posebna je i po činjenici da ima dvije župe, sv. Bartola u Cerniku te sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku. Dvije župe znače dva slavlja, ali i dva datuma na koja Općina Čavle slavi svoj dan. Ove je godine Dan Općine tako proslavljen u Gradu Grobniku.

U uvodnom govoru predsjednik Općinskog vijeća Norbert Mavrinac osvrnuo se na proteklo razdoblje, u kojem je Općinsko vijeće donijelo nekoliko dokumenata značajnih za daljnji razvoj općine, poput Programa ukupnog razvoja Općine Čavle za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

“Prvi strateški cilj iz ovog programa je podizanje kvalitete života kroz daljnji razvoj komunalne i prometne infrastrukture i razvoj društvene infrastrukture. Drugi strateški cilj je razvoj kulturnih djelatnosti i razvoj turizma, a treći razvoj poduzetništva i zaštita okoliša te poticanje energetske učinkovitosti. Drugi važan dokument je Odluka o ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine. Izvršena je promjena namjene područja Kovačeva iz vojne svrhe u namjene za sport i rekreaciju. Izmjenama su omogućeni uvjeti za izgradnju Međunarodnog streljačkog centra Grobnik, čime bi se stvorili preduvjeti za unaprjeđenje i razvoj turističke destinacije, povećao broj noćenja i potrošnja turista te otvorila nova radna mjesta,” naglasio je Mavrinac te zahvalio suradnicima i čestitao mještanima blagdan Sv. Filipa i Jakova te Dan općine Čavle. 

Stotine milijuna kuna uloženo u standard

Na ostvarene rezultate i najznačajnije projekte, koji su realizirani u proteklom razdoblju, osvrnuo se općinski načelnik Željko Lambaša.

“Šesnaest godina je prošlo od gradnje tribina na nogometnom stadionu Grobničana, jedanaest od gradnje Boćarskog doma na Hrastenici, devet od uređenja Čebuharove kuće, sedam od otvorenja Sportske dvorane u Mavrincima, godinu dana od otvorenja novog Dječjeg vrtića. Na području općine nema kuće bez vodovoda, čak 70 posto ih ima kanalizaciju i plinovod. Osvijetljene su sve ulice od Zastenica do Kukuljanova. Stotine milijuna kuna uložene su u standard. Ne čudi što se sve više obitelji odlučuje živjeti u našoj općini. Prije dvadeset godina imali smo 9 udruga, danas čak 43. Ponosan sam što na nogometnom igralištu trenira 200 djece, a sportskom dvoranom prođe njih 100. Djeci smo osigurali uvjete za bavljenje sportom. Spomenuti treba i da su u dječji vrtić, koji smo gradili za budućnost, upisana sva djeca s područja općine. Zahvaljujući pomoći Primorsko- goranske županije, uređenjem ceste, skijališta. parkirališta i pratećih sadržaja, vratili smo ljude na Platak. U proteklih dvadesetak godina vrijednost imovine Općine povećana je s 19 na 200 milijuna kuna,” istaknuo je Lambaša. 
 
Dogradnja škole 2017.

Prvi čovjek Općine Čavle pogledao je i prema budućnosti te projektima koji čekaju Čavle, kao što su kanalizacija i plinovod, koji bi po najavama trebali biti završeni do kraja godine. 

“Ono što me najviše veseli je dogradnja Osnovne škole Čavle, kako bi se nastava mogla odvijati samo u jutarnjoj smjeni. Idejni projekt je gotov, dobili smo lokacijsku dozvolu, predali glavni projekt. Tijekom svibnja ili lipnja očekujemo izdavanje građevinske dozvole. Ako bude sreće već ove godine počet ćemo s izgradnjom i dovršiti je 2017. godine. Očekujemo raspisivanje natječaja kako bi se kandidirali za sufinanciranje zatvaranja prostora ispod tribina na nogometnom igralištu. Investicijom od 4,5 milijuna kuna dobili bi dvije tisuće četvornih metara prostora za manju polivalentnu dvoranu, potrebe nogometnog kluba i DVD-a,” najavio je Lambaša.

Načelnik Općine Čavle dotaknuo se i brojnih objekata koje Općina održava, poput Doma kulture, područne škole i vrtića u Gradu Grobniku, tri čitaonice, zdravstvene stanice te dakako Kaštela koji je ponos Grobnišćine. Lambaša se osvrnuo i na projekte koji su u tijeku poput proširenja groblja u Gradu Grobniku te izgradnju dječjeg igrališta u Rakovu selu. Ukupno je ove godine za razne projekte izdvojeno 1,5 milijuna kuna. Općina nije zaboravila niti na nadarene učenike i studente, kao ni stare i bolesne te obitelji lošijeg materijalnog statusa.

Laureati Marinko Dumanić, Nikola Jugović i Društvo “Naša djeca”

Za dugogodišnji doprinos u razvoju gospodarstva i drugih djelatnosti posebno značajnih za razvoj Općine Čavle nagradu za životno djelo dobio je Marinko Dumanić. 

“Čuli smo da nema budućnosti bez mladosti, ali nema ni prošlosti bez starosti. Općina je uredila dječji vrtić, uredit će i školu, pozivam čelne ljude da se pozabave i studijom, koja je napravljena za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe, da izrade prostornu dokumentaciju i da u narednom mandatu oni koji osvoje vlast dom izgrade,” poručio je Dumanić te zahvalio na priznanju Općini Čavle, ali i svima s kojima je kroz karijeru radio i surađivao. 

Načelnik Općine Cernik Nikola Jugović počasni je građanin Općine Čavle. Tu je “titulu” zaslužio osobito uspješnim predstavljanjem kulturne baštine Općine Cernik i Općine Čavle te doprinosom u suradnji kulturnih i sportskih organizacija dvaju općina. Godišnja nagrada Općine Čavle pripala je Društvu “Naša djeca” za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju djelatnosti za postignuća iz područja obrazovanja i kulture.  
 
Brojni čestitari

U grobničkoj su Sokolani slavlju nazočili i brojni čestitari predvođeni primorsko- goranskim županom Zlatkom Komadinom. Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić poklonio je Željku Lambaši sliku s dva grba, županijskim i općinskim, a Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Grobničanima je poklonio obećanje da će zajedničkim snagama nastaviti s realizacijom projekata.

Posebni gosti na Grobnik su stigli iz Slavonije, točnije iz prijateljske Općine Cernik. Čestitke domaćinima uputio je predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Žakić. Slavlju su prisustvovali i gradonačelnici, načelnici iz susjednih gradova  općina, kao i njihovi zamjenici. U ime svih “susjeda” slavljenicima je čestitao Dejan Jurčić, zamjenik kastavskog gradonačelnika. 

U revijalnom djelu programa nastupili su Klapa “Cinqvina” i Petra Mavrinac.