Čavle 24. lipanj 2022. Miroslav Krpan

Zagrijavanje na grobničkih 35 stupnjeva

Zagrijavanje na grobničkih 35 stupnjeva
Uz paklenu vrućinu zraka, a o asfaltu i pod kombinezonom da i ne govorimo, slobodne treninge odradilo više od 110 motociklista iz 22 zemlje svijeta

Automotodrom Grobnik dočekao je sudionike, ove godine najznačajnije motociklističke priredbe, u nešto drugačijem ozračju, s vidljivim renovacijskim učinkom na većem dijelu upravne zgrade izvana i iznutra, te prostora boxova, uz signalizirajućim bojama osvježenu stazu osiguranu s tisućama metara novih zaštitnih barijera, a sve to kao dio projekta revitalizacije ove vječne grobničke ljepotice koja će posljednjih ljetnih dana navršiti svoje 44 godine. Uz administativne poslove prijema, verifikacije i tehničke kontrole motocikala, gotovo svi, njih više od 110 iskoristilo je mogućnost uglavnom slobodnih treninga. Vozači, a ovog puta i hrabrih 18 dama, stiglo je na Grobničko polje iz čak 22 zemlje svijeta.


Ovo je najznačajniji natjecateljski vikend sezone u motociklizmu, kada su Motociklistički klub Kvarner i Automotodrom Grobnik organizatori i domaćini 21. svjetske utrke motocikala s prikolicom na grobničkoj stazi “FIM Sidecar World Championship 2022.”, ujedno i 79. u nizu utrke Alpe Adria International Motorcycle Championship, kroz četiri klase (SSP 300, STK 600, STK 1000 i Superbike), te tri posebna bodovanja FIM Europe Womens Cup, SSP 300 Cup i STK 1000 Cup.

Smjena generacija

Dva desetljeća kontinuiteta svjetskog prvenstva u bilo kojem sportu na tlu Hrvatske je rijetkost, ali motociklizam, i to onaj u moto “formuli 1” s prikolicom je priznanje i čast. Šteta što je odaziv sudionika relativno skroman, ali razlogom je preklapanje čak tri vrhunske sustavne priredbe iste discipline diljem Europe. Hrabri su odabrali Grobnik. Deset timova, uglavnom mlađih, što godinama, što stažom, što pobjedama na našoj stazi. Jer, prvog je dana uočljivo kako nema terceta asova koji su posljednje desetljeće žarili i palili grobničkom stazom. Nema braće Birchall, rekordera Grobnika, nema simpatičnog Finca Päivarinte, a u posljednji je trenutak izostao i “kralj” Grobnika Britanac Tim Reeves, iza kojeg je 16 pobjeda na našoj stazi.

No, nasljednici su se potrudili biti dobri i jedini vozili i službene kvalifikacijske treninge. Najbolje vrijeme 1:31,097 ostvario je trenutno najbolji par Svjetskog prvenstva Britanac Todd Ellis i Francuskinja Emmanuelle Clement, koji su 23 boda u prednosti ispred švicarskog tandema Markusa Schlossera i Marcela Friesa prijer grobničkih ogleda. Unutar iste sekunde našlo se čak pet timova, najbliži su im bili Britanci  Stephen Kershaw-Ryan Charlwood uz zaostatak 325 tisućinki u krugu, dok su aktualni svjetski prvaci Mascus Schlosser i kopilot mu Marcel Fries zaostali 481 tisućinku sekunde. Ako se po jutru dan poznaje, žestoke će biti obje utrke, subotnja i nedjeljna ovog vikenda, koje su identične duljinom 75 km (18 krugova).

Hrabre motociklistkinje

Izvrsne su vožnje, tijekom tri slobodna treninga, pokazale motociklistkinje, sudionice FIM Womens European Cup. Na start će njih 18, a najbržom se tijekom sva tri treninga pokazala trenutno vodeća ove sezone Španjolka Neila Beatriz Santos (Yamaha R3) s vremenom 1:40,332 minute. Talijanka Sara Cabrini zaostaje 708 tisućinki, a drugolasirana prije Grobnika Španjolka Sara Sanchez (Kawasaki) 1,243 sekunde.


Najbrojnija je klasa STK 1000, ajjačih motocikala u kojoj je, među 26 sudionika, najboljim vremenom 1:29,148 minuta slobodne treninge odvezao Talijan Luca Tommasini (BMW S1000RR) koji ove godine brani boje Srbije. Klupski mu kolega Srbin David Božić, na identičnom motociklu, imao je 418 tisućinki sporiji krug, a najbolji hrvatski vozač bio je Renato Novosel (MK Križevci), s još jednim BMW- om, petim vremenom.

Apsolutni rekoder grobničke staze Čeh Michal Prašek odvezao je “tek” drugo vijeme slobodnih treninga klase Superbike na svom BMW S1000RR i vremenom 1:28,488 minuta. Brži od njega  bio je Luca Bernardi (Ducati) iz San Marina. No, treće vrijeme još jednog Čeha Michala Fille (Ducati V4R) obećavajuće je za borbu za pobjedu, ali i mogući novi rekord staze.


U klasi STK 600 najbrže su se pokazale Yamahe R6,dominirao je Čeh Patrik Homola ispred Talijana Danila Di Giorgia koji vozi s hrvatskom licencom Moto kluba Matulji Racing, te trećeg Luke Majcana (MK Dva potoka). Razlike su u tisućinkama. U klasi SSP 300 Slovenac Miran Hudovernik (Yamaha R3) je dominirao, kao i u “domaćoj” klasi PH 125 Sport Production Karlo Gršić (Aprilia) iz Motokluba Križevci.

Subotnji program počinje od 8,30 sati kvalifikacijskim treningom žena, koje će drugim treningom i zaključiti prijepodnevni dio. U 12,30 sati, nakon svečanog otvaranja utrke slijedi prvo utrka FIM Grand prix Sidecar, a potom ostale, sve do 17,45 sati.