Kastav 6. lipanj 2020.

Matej Mostarac: “Stvaramo grad za ugodan život”

Matej Mostarac: “Stvaramo grad za ugodan život”
“Cilj nam je stvarati grad ugodan za život i to uspijevamo”, poručio je gradonačelnik Matej Mostarac na današnjoj Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva. U najsvečanijem trenutku ovogodišnjim su laureatima dodijeljene nagrade i priznanja. 

Svečanom sjednicom, koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća- Zemir Delić, obilježen je Dan Grada Kastva. Ove godine uz znatno skromniju posjećenost. Naime, lani se Pod ložun “stiskalo” gotovo 400 uzvanika, a u “korona godini” iz Grada je, silom prilika, poslano tek pedesetak pozivnica. 


Na 2020. koja je u cijeloj zemlji trebala biti godina uzleta, a neočekivano je postala teška izazovna i neizvjesna, osvrnuo se i prvi čovjek grada na brege- kastavski gradonačelnik Matej Mostarac.  

Kastavci kroz pandemiju u zajedništvu

“Dokaz je to da se moramo osloniti na svoje resurse, decentralizirati, da je lokalna priča najvažnija i mora se omogućiti gradovima da osiguraju građanima sve ono što je potrebno za ugodan život. Gradovi moraju biti nositelji razvoja”, poručio je Mostarac, naglasivši kako su Kastavci pandemiju odradili u zajedništvu, kako su to činili i u svim teškim situacijama u svojoj povijesti. 


Radna mjesta i oporavak ekonomije trenutni su prioriteti, napominje Mostarac. Upravo stoga Grad Kastav je među prvima pripremio niz mjera pomoći, koje se dorađuju i prilagođavaju situaciju. 

Gradski proračun stabilan

“Zahvaljujući dobrom upravljanju, naš proračun je stabilan i rebalansom, kojeg smo također usvojili među prvima, samo smo odgodili neke investicije kao posljedicu usmjeravanja tih sredstava na druge stavke kojima smo pomogli građanima i poduzetnicima”, naglasio je Mostarac. 


Usprkos svemu narednih se mjeseci u Kastvu nastavljaju i brojne manifestacije, od “Kastafskog kulturnog leta", koje kreće uskoro, preko “Jerry Ricks blues festivala”, do Bele nedeje. 

Kapitalni projekti idu dalje

Nastavljaju se i kapitalni kastavski projekti. Završena je obnova javne rasvjete u cijelom gradu, kao i prva faza novog groblja. U tijeku su radovi na prometnici prema Viškovu, kao i na novom Sportsko- rekreacijskom centru.


“U svakom slučaju puno je još posla i zadataka pred nama. Cilj nam je stvarati grad ugodan za život i to uspijevamo. Dokazuju to i podaci prema kojima smo u proteklim godinama privukli veliki broj novih stanovnika, pretežno mladih obitelji”, poručuje kastavski gradonačelnik, najavivši projekt područne škole i vrtića u Rešetarima.

Nagrada za životno djelo Cvjetani Miletić

U najsvečanijem trenutku dodijeljena su javna priznanja i nagrade Grada Kastva. Nagrada za životno djelo uručena je Cvjetani Miletić i to za doprinos u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta čakavskog govornog područja. Slovnikom kastafskega govora Miletić je dala osobit doprinos popularizaciji, vrednovanju i očuvanju kastavskog govora. U svom je govoru zahvalila Gradu na nagradi, poručivši kako je nagrada za životno djelo nešto što čovjeka zauvijek obilježi te kako će i uvijek biti spremna pomoći svima koji budu radili na vrednovanju i očuvanju čakavštine. 


Godišnje Nagrade Grada Kastva uručene su Eugenu Tončiniću, treneru Košarkaškog kluba Kastav, za dugogodišnji rad i postignute uspjehe u sportu te Božici Zupičić predsjednici Art udruge “Grad kulture”, za dugogodišnji rad i veliki doprinos u kulturi te promociji Grada Kastva.

Posebno priznanje OŠ Milan Brozović Kastav

Posebno priznanje dobila je Osnovna škola Milan Brozović Kastav povodom 250. obljetnice školstva u Kastvu te za nemjerljiv doprinos odgoju mnogih generacija učenika i brojne uspjehe koje škola postiže.


Javno priznanje posmrtno je dodijeljeno Dragoljubu Cvjetkoviću, dugogodišnjem profesoru tjelesnog odgoja u kastavskoj školi, za rad i osobni doprinos razvoju i popularizaciji školskog sporta.

Suzana Antič počasna Kastavka

Počasnom građankom Grada Kastva proglašena je Suzana Antič, predsjednica Aktiva ljubljanskih ravnatelja dječjih vrtića, koja je doprinijela promicanju ugleda Grada Kastva izvan državnih granica.


Kastavcima su njihov dan čestitali i gosti. Ispred Primorsko- goranske županije to je učinio župan Zlatko Komadina, a ispred Gradova i Općina Mirela Ahmetović, načelnica Općine Omišalj. Svečanost su glazbom uveličali članovi Spinčićeve muzike i Muške klape Kastav te profesori Glazbenog odjela Osnovne škole Milan Brozović Kastav.