Kostrena 26. studeni 2014.

15. rođendan vrtića u Kostreni

15. rođendan vrtića u Kostreni
Dječji vrtić “Zlatna ribica” slavi 15. rođendan. Počelo je sramežljivo, 1998. godine, prvom ustanovom za predškolski odgoj, koja je u to vrijeme djelovala u prostoru Ville Amfora i primala tek tridesetak djece, za koje se brinulo četvero djelatnika. Već godinu kasnije djeca i odgajatelji preselili su u prvi vrtić u Hrvatskoj otvoren nakon rata, a kapaciteti su se učetverostručili. Razvojem i rastom Kostrene rasla je i potreba za smještajem djece u vrtić pa je 2012. objekt proširen. “Zlatna ribica” tako je 15. rođendan dočekala sa 180 djece, raspoređene u 9 skupina i 31 zaposlenim. Liste čekanja danas su male jer kapaciteti vrtića zadovoljavaju potrebe Kostrene.

“Ove godine odlučili smo proslaviti s danima otvorenih vrata. Započeli smo utorak sa sportskim aktivnostima. Zajedno su vježbala djeca i roditelji, a zbog velike posjećenosti morali smo sve aktivnosti preseliti u sportsku dvoranu,” poručila je Ingrid Lončarić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”.

Srijeda je također prošla u druženju roditelja i djece, ovaj put kroz kreativne radionice. Gotovo da nije bilo prostorije u čitavom objektu u kojoj se nije stvaralo. U prizemlju se radilo s glinom, izrađivale su se lutke, oslikavali ukrasi za bor. Gornji kat zauzeli su mali gurmani, koji su pripremali voćne salate. Čakavci su u hodniku izrađivali rječnik na temu “moja kuća”, a mali su pekari bili zaduženi za desert. 

“Za dane vrtića, koji njeguje sport, zdravu prehranu, ekologiju, tradiciju i običaje kraja u kojem živimo, htjeli smo predstaviti sve ono čime se kontinuirano bavimo već 15 godina,” poručile su odgajateljice. Kako vrtić od samog početka ima zdravi jelovnik u projekt se uključila i kuhinja, a djeca su uz pomoć odgajateljica izradila knjižicu recepata, da i roditelji nešto nauče.

Petak je rezerviran za predstavu “Zlatokosa i tri medvjedića”, koju su za djecu pripremili odgajatelji.

Zanimljivo, kostrenski vrtić ove je godine, kao prvi u našoj županiji, stekao brončani status eko- vrtića. U 2014. stiglo je i priznanje vrtiću koji je dvostruki domaćin olimpijskog festivala dječjih vrtića, a “Zlatna ribica” sudjeluje i u programu UNICEF-a “Prve 3 su najvažnije”.
 
“U sklopu programa provodi se već sedmi ciklus radionica “Rastimo zajedno”. Dakle, sedam generacija roditelja je prošlo kroz program, koji se sastoji od jedanaest radionica, za koje se dobrovoljno opredijele, a na kojima uče kako biti dobar roditelj,” napomenula je stručna suradnica i pedagoginja Bruna Rubinić.

Od ostalih programa spomenuti treba i “Volim vrtić, volim školu” te petodnevnu školu skijanja na Platku, koja se organizira ovisno o vremenskim uvjetima.