Kostrena 19. travanj 2015.

70 godina oslobođenja Kostrene

70 godina oslobođenja Kostrene
Godine prolaze. No, sjećanja ne blijede. Kostrenjani nisu zaboravili prošlost, niti one kojima duguju svoju sadašnjost. U Narodnoj čitaonici Kostrena sv. Lucija obilježen je Dan oslobođenja Kostrene.

“Na današnji dan, 19. travnja, prije 70 godina oslobođena je Kostrena od fašističkih i nacističkih zločinaca. Prilika je to da se svi skupa podsjetimo na teške i tragične dane, vaše patnje i stradanja, ali i da s ponosom evociramo veličanstvenu borbu i ustrajnost do konačne pobjede nad silama zla,” poručio je Ljubomir Paškvan, predsjednik UABA Kostrene te naglasio važnost svijesti o antifašizmu danas. “Nadamo se da ćemo znati pokrenuti prave postupke i krenuti pravim putem te vratiti Hrvatsku na put napretka i prosperiteta.”

Paškvan je skrenuo pažnju i na nemjerljivi doprinos Kostrene i Kostrenjana u teškoj borbi protiv fašizma i nacizma.

“Na Dan oslobođenja Kostrene s ponosom se prisjećamo velike pobjede i iskazujemo poštovanje prema svojoj prošlosti i opredjeljenju na život koji naše mjesto živi danas. Kroz čitavu povijest Kostrene, za svaki korak naprijed, prema društvu i vrijednostima u kojima živimo danas, uvijek su bili zaslužni ljudi. Stoga s dubokim pijetetom odajemo počast žrtvi koju su za nas založili borci Kostrene te iskazujemo veliku zahvalnost njihovoj odanosti i vjeri u svoj cilj, našu bolju budućnost. Bez pobjeda i žrtve antifašističkih boraca, kao i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Kostrena ne bi nalikovala mjestu koje je danas. Svim borcima antifašističke koalicije želim reći veliko hvala, a vama, dragi sumještani, od srca čestitam Dan oslobođenja Kostrene,” okupljenima je poručila općinska načelnica Mirela Marunić. 

Kostrenjanima je Dan oslobođenja čestitao i Dinko Tamarut, predsjednik SABA PGŽ. 

Proslavu u Narodnoj čitaonice Kostrena sv. Lucija nastupom su uveličali zbor KUD-a Sloga iz Hreljina i učenici Osnovne škole Kostrena, a program je vodila Marijana Milić, učenica 7. razreda kostrenske osnovne škole. 

Uoči proslave Dana oslobođenja Kostrene svečano su položeni vijenci na groblju Sv. Lucija.