Kostrena 24. veljača 2015.

Američka mornarica u posjetu Kostreni

Američka mornarica u posjetu Kostreni
Predstavnike zapovjednog broda američke 6. flote, USS Mount Whitney, koji je na remontu u Viktor Lencu, ugostila je kostrenska načelnica Mirela Marunić sa suradnicima.
 
Zapovjedniku broda USS Mount Whitney Mark Colombo te časnici Tammy Royal i Shawn Coursen izrazili su zahvalnost domaćinima, ali i veliko zanimanje za Kostrenu. Vrijeme, temperature, turizam, more, industrija, crkve, sportski sadržaji… pitanja je bilo mnogo. U ugodnom, opuštenom razgovoru domaćini su upoznali s Kostrenom goste, koji su najavili da će uzvratiti gostoprimstvo.
 
“Hvala na svemu. Nadamo se da ćemo Vas, kad nam brod bude u boljem, ljepšem stanju, moći ugostiti. Trenutno USS Mount Whitney ne izgleda dobro, puno toga se radi na njemu,” naglasio je zapovjednik Mark Colombo.
 
“Stojimo Vam na raspolaganju ako Vam možemo pomoći na bilo koji način. Također, ukoliko želite možemo vašoj posadi ustupiti naše sportske terene na korištenje. Voljeli bi da, ukoliko budete imali vremena, posjetite našu školu i vrtić, djeci bi to bilo zanimljivo iskustvo,“ poručila je Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena.
 
Već postoje planovi za radne akcije u dvije riječke škole, a Amerikanci su naglasili kako žele pomoći i Kostreni te tako uzvratiti zajednici, koja se brine za njih.
 
Za USS Mount Whitney ovo nije prvi posjet Kvarneru. Naime, zapovjedni brod američke 6. flote u Lencu je bio i u rujnu 2011. godine.
 
“Ja nisam tada bio ovdje. No, bio je dio moje posade i jako uzbuđeni što su se vratili. Vole Hrvatsku, ljudi su ugodni, brodogradilište je izvrsno, dobro se radi, tako da nam je bilo drago što se ovdje,” poručio je Colombo.
 
Na brodu je u pravilu oko 300 članova posade. Polovica su marinci, koji su trenutno smješteni na putničkom brodu Delphin u Lencu, a druga polovica su civilni pomorci, koji su trenutno u Opatiji. Svi zajedno ne skrivaju zadovoljstvom onim što Kvarner, a pogotovo Kostrena i Rijeka nude. Posebno ih je impresionirala Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci.
 
“Velika povorka u nedjelju je bila sjajna. Svi su se zabavljali, nije bilo problema. Savršeno. Dio naše posade je sudjelovao i svi su uživali. Bilo je to lijepo iznenađenje. Nisam znao da je Rijeka ima tako velik karneval u veljači,” rekao je zapovjednik broda USS Mount Whitney.
 
Kako je brod stacioniran u Napulju dio posade izrastao je u nogometne navijače, koji su prisustvovali susretu Rijeke i Hajduka.
 
Zapovjedni brod američke mornarice na remontu je od sredine siječnja, a Mount Whitney će u Lencu ostati sve do ljeta.
 
Sastanku su prisustvovali i Davor Willhelm, zamjenik načelnice Općine Kostrena, Egon Dujmić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kostrena, Tomislav Matić, direktor komunalnog društva Kostrena, Sandra Svetić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena te predstavnici MUP-a, Alen Perušić, načelnik 3. policijske postaje PU Primorsko- goranske županije i Boris Butorac iz Sektora za granicu PU Primorsko- goranske županije