Kostrena 4. ožujak 2024. Izvor: Naša Kostrena

Belma Džomba istrčala prestižni maraton u Tokiju

Belma Džomba istrčala prestižni maraton u Tokiju
Ovogodišnji maraton u Tokiju okupio je više od 37.000 trkača iz mnogih država svijeta, a među njima je bila i Belma Džomba

Među utrkama na koje se prijavljuje lutrijom, odnosno izvlačenjem, maraton u japanskoj prijestolnici slovi za jedan od onih na koje se najteže prijaviti. Tako je i ove godine stiglo oko 350.000 prijava od trkača iz cijelog svijeta, a njih 37.000 uspjelo je dobiti mogućnost sudjelovanja na ovoj prestižnoj utrci. Ipak, među svim tim prijavama izvučena je i ona Belmina koja je u dalekom Japanu, gdje je u pratnji obitelji, uspješno istrčala svoj prvi maraton.


“Bilo je predivno, zaista očaravajuće. Imala sam osjećaj da sam u nekoj rijeci i plutam nizvodno bez upotrebe snage mišića. Od prvog do zadnjeg trenutka, nošena publikom, ostalim trkačima, nisam ni primijetila da sam odradila tih famoznih 42 kilometra i zaradila svoju prvu maratonsku medalju. I to medalju jednog od šest World Major Maratona”, rekla nam je Belma Džomba.

Zanimljivo, od 2015. godine utrka ima pretraživač po nacionalnostima i od tada je zabilježeno sudjelovanje pet trkača iz Hrvatske u 2016. godini, dvoje u 2018. godini i njih 11 u 2023. godini.