Kostrena 6. listopad 2020.

Bivša škola postaje Kuća kostrenskih pomoraca

Bivša škola postaje Kuća kostrenskih pomoraca
U Kostreni će se obnoviti zgrada bivše škole Sv. Barbara koja će postati mjesto interpretacije povijesti očuvanja i njegovanja kulturne i tradicijske baštine. “Kuća kostrenskih pomoraca” će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu. 

U sklopu strateškog projekta “Povežimo se baštinom”, u kojem su udruženi gradovi i općine na području Urbane aglomeracije Rijeka, predstavnici Općine Kostrena danas su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavili projekt “Kuća kostrenskih pomoraca”.


“Projektom se planira uređenje zgrade stare škole u Svetoj Barbari u Kostreni te prenamjena iste u Kuću kostrenskih pomoraca. Ovaj budući interpretacijski centar uredit će se s ciljem prezentacije kulturne baštine vezane za bogatu pomorsku tradiciju Kostrene. Kuća će na suvremen način predstaviti život i ulogu pomoraca u društvu kroz odgovaranje na pitanja tko je pomorac, kako on živi, koje zvukove čuje, što osjeća i što doživljava, ali i kakav je njegov utjecaj na društvo budući da putujući svijetom donosi utjecaje drugih kultura”, rekla je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.


Projektom se planira stvoriti kulturno- turistička destinacija u dijelu Kostrene koji je inače manje turistički iskorišten, a sve u svrhu jačanja lokalne zajednice, dužeg zadržavanja turista na ovom području te povećanja ponude u kulturi. 

S ciljem upravljanja Kućom s radom je započela javna ustanova Centar kulture Kostrena koji već danas provodi programe osnaživanja zajednice i stvara bazu eksponata za budući stalni postav ili povremene izložbe.


Ukupna površina zgrade je 253 metra kvadratna, a sastoji se od prizemlja, kata i potkrovlja. Prizemlje će predstavljati podmorje, prvi kat horizont, a potkrovlje nebo te će se na atraktivan način prikazati život pomorca s njegovog gledišta. Prostor će se opremiti tako da omogući suvremenu, inovativnu i atraktivnu interpretaciju povijesne važnosti pomorstva za stanovnike općine Kostrena i okolice. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 2,7 milijuna kuna.