Kostrena 13. prosinac 2022. Tekst: Naša Kostrena, Foto: M. Mohorić

Blagdan svete Lucije započeo izložbom “Svjetlo”

Blagdan svete Lucije započeo izložbom “Svjetlo”
Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali sinoć je u holu Narodne čitaonice u Svetoj Luciji  otvorila izložbu pod nazivom Svjetlo u čast sv. Lucije, zaštitnice Kostrene.

Uz prigodne riječi predsjednice Udruge Vali Karmen Grbac svečano je i prisno otvorena izložba posvećena sv. Luciji, trećoj kostrenskoj zaštitnici, nakon sv. Barbare i sv. Nikole. Mladi glazbenici Šimun i Toma Reljac svojim su izvedbama na harmonici i klarinetu stvorili jedinstvo glazbe i svjetlucanja kreativnih keramičkih umjetničkih djela, a mnogi su izlošci već na otvorenju izložbe stekli i svoje buduće vlasnike.


Izložba je otvorena do kraja godine pa svakako ovih dana navratite i to u radno vrijeme Knjižnice Kostrena. Ako još niste, danas svakako posijte pšenicu, a možda ćete baš u radovima članova Udruge Vali pronaći i svoju buduću posudicu za pšenicu. Kaže se da pšenica simbolizira život pa će onaj, čija će pšenica biti gušća i zelenija, imati plodniju i uspješniju godinu.

Zapišite kakvo će vrijeme biti od Lucine do Badnjaka jer stari običaju kažu da svaki od tih 12 dana  predstavlja mjesec u nadolazećoj godini te da će slijed vremenskih prilika tih dana biti jednak tijekom sljedećih 12 mjeseci.


Sveta Lucija mučenica je iz 4. stoljeća, danas se smatra zaštitnicom slijepih i slabovidnih osoba, pisaca, trgovaca, lađara, staklara, krojača i dr. U Kostreni se tradicionalno Lucina dočekuje čistom kućom i slatkim kruhom ili pogačom, orehnjačom ili makovnjačom. Djevojke su crkvu ukrašavale cvijećem, a mežnjar (zvonar) bi se uspeo među zvona i klatnima izvodio posebnu melodiju, toliko lijepu da su Kostrenjani dolazili ranije kako bi uživali u kampananju.