Kostrena 25. ožujak 2018.

Bogat program Uskrsa u Kostreni razveselio mještane​

Bogat program Uskrsa u Kostreni razveselio mještane​
Po predivnom vremenu danas je održano premijerno izdanje nove kostrenske manifestacije- Uskrs u Kostreni. Brojne je mještane, na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, dočekao šarolik program i bogata gastro ponuda. 
 
Turistička zajednica Općine Kostrena i Općina Kostrena ove su godine po prvi put organizirali novu proljetnu manifestaciju s iznimno bogatim programom.
 
Na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji Kostrenjani i njihovi gosti ove su nedjelje povodom obilježavanja blagdana Cvjetnice uživali u bogatoj ponudi domaće hrane hrvatskih OPG-ova, gastronomskoj ponudi lokalnih ugostitelja, delicijama spravljenim po receptima naših nona, kreativnim radionicama i zabavnim igrama. 
 
Radionice za najmlađe
 
Najmlađi posjetitelji naučili su ukrašavati pisanice raznim tehnikama poput pirografije i bojanja, izrađivali su košarice za jaja, spretnost i vještinu dokazali su u raznim igrama. Posebno iznenađenje priredili su uskršnji zec i maskota tvrtke INA- Pumpić, koji su djecu poveli u potragu za pisanicama skrivenima oko čitaonice. U dječjem kutku mjesto više tražilo se prilikom oslikavanja lica proljetnim motivima, kao i kod pisanja i oslikavanja tradicionalnih čestitki. U suradnji s našim sponzorom, tvrtkom INA čestitke donose djeci duh tradicije pisanja i slanja pisama. Oslikanim čestitkama naši najmlađi razveselili su svoje najmilije.
 
Oni nešto stariji, uz kupnju zdravih, domaćih proizvoda koji će obogatiti blagdanski stol, naučili su nešto novo o zdravoj prehrani, jestivom samoniklom bilju i kako napraviti prirodni sapun. Poznati primorski kuhar Kristian Kozmić, autor kuharice Primorski pijat kroz svoj kulinarski show prikazao je pripremu primorskog uskršnjeg specijaliteta te je oduševljena publika uživala degustirajući janjetinu i povrće na lešo. Autorica bloga Anino povrće Ana Smokrović, prezentirala je ratarsku gastronomiju i načela zdravog i ispunjenog života te kako u svoju prehranu uvrstiti razno povrće, tijekom predavanja posjetitelji su imali priliku degustirati popečke od povrća, razne hladne salate, razne vrste algi i samoniklo bilje.
 
Sve generacije zainteresirale su se za program promocije jedrenja. Pod sigurnim vodstvom iskusnih jedriličara iz Jedriličarskog kluba Galeb mogao se iskušati stimulator i naučiti sve o jedrilicama. 
 
Anino povrće i Primorski pijat
 
Posebnu pažnju privukao je i slatki štand Turističke zajednice Općine Kostrena na kojem je bilo moguće degustirati Kostrensku pogaču iz Obrta za proizvodnju kolača i torti Snjeguljica, kao i naučiti ponešto o kostrenskoj tradicionalnoj kuhinji. U suradnji sa sponzorima tvrtkama INA i Dezinsekcija Turistička zajednica općine Kostrena i Općina Kostrena još jednom su svim Kostrenjanima i posjetiteljima Kostrene omogućili prekrasan dan ispunjen sadržajem te pokazali da je Kostrena destinacija atraktivna tijekom cijele godine. Turistička zajednica Općine Kostrena posjetitelje je počastila ukusnim i nezaobilaznim proljetnim specijalitetom primorskog kraja- fritajom sa šparugama, a Gljivarska udruga Škripac predstavila je gljive koje se beru u proljeće, koje su posjetitelji  degustirali u ukusnoj fritaji s gljivama.
 
Posebna atrakcija na manifestaciji bilo je veliko uskršnje jaje ispunjeno šarenim balonima i cvjetovima iz kojeg su na kraju manifestacije ispušteni baloni kako bi šarenilo pronjeli Kostrenom i doprinijeli što bržem dolasku proljeća.
 
Jedna od tri glavne kostrenske manifestacije
 
Nova kostrenska manifestacija, koja se pokazala kao pun pogodak, u budućnosti bi trebala postati tradicionalna. “Uskrs u Kostreni” tako će narednih godina popuniti “prazninu” između zimske “Mikulne” i ljetne “Kostrenske noći”.
 
“Prošlogodišnji rezultati govore u prilog tome da Kostrena može biti atraktivna destinacija tijekom čitave godine. Činilo nam se da nedostaje sadržaja u proljetnom terminu, a vrijeme oko Uskrsa upravo je idealno za to, kao i za promociju gastronomske ponude Kostrene, u trenutku kad primorskim stolovima dominira jedinstvena delicij- šparoga. Vrijeme oko Uskrsa bogato je i običajima povezanim s najvećim kršćanskim blagdanom zato smo se odlučili organizirati manifestaciju jednostavnog naziva- Uskrs u Kostreni, rekla je Sandra Svetić, direktorica TZO Kostrena.
 
“S ciljem jačanja prepoznatljivosti Kostrene i stvaranja novih atraktivnijih događanja koja će biti podjednako privlačna i mještanima i posjetiteljima, Općina Kostrena izdvojila je dodatna proračunska sredstva. Umjesto niza malih događanja, mislimo da je bolje usmjeriti se na dva ili tri veća događanja koja ćemo razvijati kako bi s vremenom barem jedno od njih postalo prepoznatljiv kostrenski brend. Možda najbolju predispoziciju za to ima Mikulna u okviru festivala od Svete Barbare do Svete Lucije kada slavimo i Dan općine, no i Kostrenska noć je manifestacija koja svake godine privuče velik broj posjetitelja. Ljeto je i inače prepuno događanja koja nisu u izravnoj organizaciji Općine ili Turističke zajednice, ali ih podupiremo na različite načine, no i tu ćemo ubuduće javnim pozivom nastojati potaknuti neke nove inicijative i privući potencijalne organizatore da uz našu potporu realiziraju neke nove ideje”, naglasio je općinski načelnik Dražen Vranić.