Kostrena 16. lipanj 2021.

Brojnim aktivnostima ispraćeno "Proljeće u Kostreni"

Brojnim aktivnostima ispraćeno "Proljeće u Kostreni"

Najmlađa kostrenska publika, vrtićarci i osnovnoškolci proteklih su tjedan dana uživali u brojnim aktivnostima koje su održane u sklopu manifestacije Proljeće u Kostreni

Gotovo petstotinjak djece sudjelovalo je na aktivnostima koje su se održavale od 7. do 15. lipnja u Kostreni u sklopu manifestacije “Proljeće u Kostreni”, koja se tradicionalno održava svake godine u ožujku, a egzistira već sedamnaest godina. Ove godine se zbog opravdanih epidemioloških razloga preselila u lipanj te ispratila proljeće i krenula ususret ljetu.

Program je bio uistinu šarolik, od online teatra, predstava na školskom igralištu, igranja zabavnih retro igara do potrage za kostrenskim blagom. Obuhvaćena su djeca u dobi od 2,5 pa sve do 14 godina. 


Kazalište Tirena prikazalo je online predstave, 7. lipnja “#generacija” te 8. lipnja “Drugačiji”, koje su u svojim učionicama pogledali učenici od 5. do 8. razreda. 

Gradsko kazalište lutaka Rijeka sudjelovalo je u Proljeću sa svoje dvije izvrsne predstave “Nove zgode Wande LaVande”, koja je odigrana na igralištu ispred OŠ Kostrena te “Ježevom kućicom” koja je zbog vjetra prebačena u Sportsku dvoranu Kostrena. Wanda je oduševila vrtićarce i prvašiće, a dio njih imao je priliku sudjelovati i na Wandinoj maloj radionici koju su vodile likovne umjetnice Luči Vidanović i Marija Volkmer. 


Petak je, kako i priliči završetku radnoga tjedna, bio rezerviran za igranje retro igara. Učenici nižih razreda osnovne škole su, na platou ispred škole, igrali zaboravljene igre. Centar kulture Kostrena u suradnji s Odredom izviđača Sjever- jug osigurao je crtanje i prezentiranje igara koje će učenici nadalje moć igrati u slobodno vrijeme ili za vrijeme tjelesnog odgoja. 

Zadnje dane “Proljeća u Kostreni” tražilo se Kostrensko blago. Potraga je trajala na potezu od Osnovne škole Kostrena do uvale Svežanj, a učenici nižih razreda usput su rješavali zagonetke te upoznavali svoj kraj. Uz to, u suradnji s Jedriličarskim klubom Galeb prezentirana je škola jedrenja, a članovi Udruge tehničke kulture Žurkovo pričali su djeci o škveru i gradnji brodica za što je kostrenski kraj iznimno vezan.  

Proljeće u Kostreni organizira Centar kulture Kostrena u suradnji s Osnovom školom Kostrena i Dječjim vrtićem “Zlatna ribica”.