Kostrena 4. prosinac 2014.

Sve više pomoraca

Sve više pomoraca
Kostrenska pomorska tradicija u svijetu je nadaleko poznata. Kostrena je, kroz povijest, dala brojne pomorce, kapetane i mornare. Propadanjem naših tvrtki, Jugolinije, Lošinjske plovidbe i Croatia Linea, mnogi su od njih ostali bez posla. Godine stagnacije učinile su svoje. Sve je manje učenika za srednjoškolsko obrazovanje proteklih godina biralo Bakar. No, situacija se mijenja, smatra Tomislav Tijan, predsjednik Udruge Bratovština Sv. Nikole iz Kostrene.

“Neč se popravilo, naši pomorci opet su počeli dobivat posli po svitu jer su bolji od seh drugeh. Jer su finili takove škole ke va svitu ne postoje. Mi va škole učimo sve, a va svitu se samo uči ono ča rabi na brodu. Tako da mi kad dojdemo znamo šest put više. Vidin da je va zadnje vrime, zadnjih let, počelo puno mlađarije opet hodit, ko oci i nonići, va Bakar. Tradicija se nastavlja i živet će i dalje,” poručuje Tijan.

Pomorci i zaljubljenici u pomorstvo okupili su se u Narodnoj čitaonici Sv. Barbara u Kostreni, tradicionalno, na dan sv. Barbare. U crkvi, koja nosi njeno ime, održana je sveta misa, nakon čega je otvorena 13. po redu izložba “Navigare necesse est”(važno je ploviti). Tema izložbe je školski brod Vila Velebita. Izložene su tri makete broda, ali i brojne slike i radovi u keramici. 

“Autori  maketa su Branimir Šoić, Luciano Keber i pokojni Milojko Mandić. Tu su i naše dve udruge, Veli Pinel i Vali, svako leto si skupa delamo izložbu,”naglasio je predsjednik Udruge Bratovština Sv. Nikole.

Udruga je jedna od najstarijih na ovom području, a nastala je davne 1865. godine. Broji 145 članova, a osim čuvanjem pomorske tradicije bavi se i organizacijom raznih događanja tijekom godine.
 
Od Margite do Vile Velebita

“Tijekom svoje bogate povijesti Pomorska škola Bakar je imala tri školska broda. Prvi je doplovio u Bakar 1894. godine, bila je to jahta Margita. Na njoj su učenici stjecali pomorska znanja i vještine, a služila je i za znanstvena istraživanja. Margitu, koja je postala premala za potrebe škole, 1908. godine zamijenila je Vila Velebita. Na njoj su pomorske vještine stjecali mnogi naraštaji učenika i naši djedovi i pradjedovi. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Talijani su ga zaplijenili, a kasnije je i potopljen od strane saveznika. 1973. škola je od Jadrolinije dobila trošni brodić Kali, koji je preuredila i u spomen na prethodnika, nestalog u ratu, krstila imenom Vila Velebita 2. Nakon punih 35 godina on i danas vjerno služi potrebama škole,” ispričao je Branimir Šoić, zamjenik predsjednika Udruge Bratovština Sv. Nikole.