Kostrena 6. prosinac 2014.

Dan najrazvijenije hrvatske općine

Dan najrazvijenije hrvatske općine
“Ovo su dani u kojima se prisjećamo duge povijesti i tradicije našeg mjesta, ali i prilika da sagledamo gdje je Kostrena danas i u kojem smjeru idemo,” poručila je načelnica Općine Kostrena, Mirela Marunić, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kostrene.

Početak rada ove godine obilježile su promjene u ustrojstvu Općine. Ustrojen je jedinstveni upravni odjel, a za održavanje svih objekata zaduženo je komunalno društvo. 

“Poseban naglasak stavljen je na intenziviranje međusobne komunikacije i suradnje između odbora, radnih tijela, turističke zajednice i komunalnog društva, a sve s ciljem povezivanja svih resursa, da bi naš zajednički rad bio što dinamičniji i učinkovitiji,” naglasila je Marunić.
 
Usvojen program razvoja do 2020.

Nakon javne rasprave i prezentacije, usvojen je program razvoja Općine Kostrena, za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a Kostrena je jedna od prvih općina u Hrvatskoj s usvojenim strateškim dokumentom za navedeno razdoblje. 

“Gledajući zadane ciljeve, s odmakom od godinu dana, možemo reći da su ostvareni vidljivi rezultati, unatoč brojnim izazovima s kojima smo se suočavali. Jedna od ključnih tendencija razvoja, kojoj smo se posvetili u ovoj godini, je pitanje izgradnje komunalne infrastrukture. Svježi primjer su nedavno započeti radovi na cesti Svežanj- Doričići, čiji se završetak očekuje u lipnju sljedeće godine, a koja će bitno doprinijeti infrastrukturi naše općine i kvaliteti života mještana tog dijela Kostrene. To je investicija u vrijednosti oko 3 i pol milijuna kuna. “
 
Uskoro dva nova rotora

Istaknuti treba i izgradnju ceste te sanitarne i oborinske kanalizacije i vodoopskrbnog cjevovoda u Plešićima, kao i projekt rekonstrukcije raskrižja, odnosno dva rotora, koja su u planu u Žurkovu i Šoićima.

Spomenuti treba i projekt izgradnje vodospreme Solin 2, te projekt ceste Mažeri vodosprema Solin.
 
Dom za starije i nemoćne

“Ne odustajemo ni od izgradnje doma za starije i nemoćne osobe, uskoro će biti prezentirana završena prva faza projekta. U tijeku je druga faza, odnosno studija izvodljivosti,” poručila je načelnica Kostrene.

Što se manjih projekata tiče spomenuto je uređenje i opremanje igrališta, parkova nogostupa i javne rasvjete.
 
Obnovljena crkva Sv. Lucija

Među projektima koji su obilježili proteklu godinu u Kostreni je i obnova crkve Sv. Lucija te obilježavanje 300 godina crkve.

“Danas imamo crkvu na koju župljani mogu biti ponosni, a Općina Kostrena može biti ponosna što je pomogla da jedan od najznačajnijih kulturno- povijesnih spomenika na ovom području svoju 300-tu obljetnicu dočeka obnovljen. S druge strane nismo zanemarili ni našu drugu župu. Nakon izgradnje nove grobne kuće na groblju u Sv. Barbari nastavljamo s proširenjem groblja i sanacijom crkve, a u izradi je i projekt uređenja čitaonice,” čulo se na svečanoj sjednici.

Od ostalih projekata spomenut je i novi ustroj kostrenskih lučica, čime su otvorena vrata za ulaganja u Podurinj i Žurkovo. Tu su i projekti županijskog sportskog kampusa, odnosno reciklažnog dvorišta, uređenje autobusnih stanica, besplatni udžbenici i programi stipendiranja, besplatni pristup internetu. Spomenut je i niz suradnji, koje za cilj imaju boljitak Kostrene, kao i izmjena zakona o komunalnom gospodarstvu, čiji je inicijator bila i Kostrena. Zaboravljeni nisu ni ekologija te bogati kulturni život, kao ni činjenica da su mještani imali priliku sudjelovati u kreiranju općinskog proračuna.

“U ovoj godini je ostvareno mnogo i imamo razloga biti zadovoljni. No, s druge strane možemo reći da je još mnogo posla ispred nas, ali i da nećemo posustati. Hvala svima koji su doprinijeli kvalitetnijem životu u našoj općini, koji su unaprijedili razvoj Kostrene te promicali njeno ime i ugled,” zaključila je Marunić.

“Pred nama su novi izazovi, projekti i planovi, nova godina u koju spremno krećemo i u kojoj se nastavljamo zalagati da Kostrenu učinimo još boljim mjestom za život, mjestom kakvog njeni mještani zaslužuju. Ugodni predstojeći blagdani te uspješna i sretna Nova godina,” poručila je predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša.
 
Brojni čestitari

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni gosti. Ministrica Kulture Andrea Zlatar Violić poručila je kako nije ni čudo da Kostrena ulaže sama u sebe, s obzirom na to da kao općina s najvećim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj ne može računati na državna sredstva. Kostrenskom slavlju prisustvovali su i zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš, pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić, saborski zastupnik Igor Kolman, zamjenik predsjednika Skupštine PGŽ Đanino Sučić, a u ime načelnika i gradonačelnika iz okolice Kostrene okupljenima se obratio saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra, Tomislav Klarić.
 
Marko Rošić učenik generacije

Dodijeljene su i pohvale, odnosno zahvalnice. Pohvalu je tako dobio učenik generacije, Marko Rošić, a zahvalnice Udruga veterana Domovinskog rata, Đurđica Kršul, Likovna udruga Veli Pinel te Udruga za kreativno stvaralaštvo Vali.

Za zabavni dio večeri pobrinuli su se Kristina i Robert Kolar, a svi okupljeni mogli su razgledati izložbu udruga Veli pinel i Vali.