Kostrena 29. studeni 2023. Izvor: Općina KOstrena

Druženje kostenskih poduzetnika za kraj uspješne godine

Druženje kostenskih poduzetnika za kraj uspješne godine
U Društveno- vatrogasnom domu Kostrena organizirano druženje i povezivanje korisnika poticajnih mjera iz Programa poticanja poduzetništva Općine Kostrena.

Općina Kostrena organizirala je druženje poduzetnika, korisnika mjera iz Programa poticanja poduzetništva u 2023. godini.  Na početku događanja uvodnim govorom poduzetnicima se obratio Alen Marot, vlasnik Edukacijsko-savjetodavnog centra Optimum koji je kao lokalni poduzetnik izrazio zadovoljstvo što je dio ovakvog  projekta i  zajednice koja ima sluha za potrebe poduzetnika. 

Kao jednu od važnih poticajnih mjera Općina Kostrena od 2019. godine u suradnji s Edukacijsko-savjetodavnim centrom Optimum provodi besplatne programe usavršavanja poduzetnika  s ciljem stvaranje poticajne poduzetničke klime, jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu, usvajanja novih stručnih znanja i podizanje razine poduzetničke kulture.

Kostrena se posljednjih godina snažno usmjerila na razvoj malog i srednjeg poduzetništva u kojem je prepoznala važnu polugu gospodarskog razvoja. Uz činjenicu da je Kostrena i prije zadnje porezne reforme bila jedna od rijetkih općina bez prireza, vrijedi podsjetiti da je bila i prva hrvatska Općina s međunarodno priznatim certifikatom za povoljno poslovno okruženje, a kao rezultat tog jedinstvenog programa poboljšanja kvalitete pokrenut je čitav niz gospodarskih mjera koje se konstantno unaprjeđuju.

U ime Općine Kostrena poduzetnicima se obratio načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić koji je u svojem govoru istaknuo razloge takvog usmjerenja Općine: - Svjedoci smo vremena i  situacije u kojoj se nalazi hrvatsko pa i europsko gospodarstvo koje je ranjivije no ikad, a ono što je pokazalo zavidnu otpornost i potencijal i što može uzdignuti  gospodarstvo upravo je malo i srednje poduzetništvo. Zato je njegov razvoj u fokusu naših nastojanja. 

Dio uspješnih poduzetničkih priča iz Kostrene predstavljen je kratkim filmom koji je nastao u suradnji kostrenskog poduzetnika Matka Margana iz Scarab medie i Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Općine Kostrena pod kojim je Služba za europske fondove, gospodarstvo i strateški razvoj koju vodi Martina Zekić, koja se zahvalila poduzetnicima na suradnji s Općinom poticanja poduzetništva i pozvala ih da se aktivno uključe u formiranje programa poticanja poduzetništva: "Želimo mijenjati stvari i nadići sliku o javnoj upravi kao inertnom administrativnom sustavu. Uz podršku Načelnika, želimo unaprijediti poslovno okruženje i razvijati Općinu kao učinkovit sustav, otvoren za promjene i nove ideje".