Kostrena 11. kolovoz 2022. K.V.

Đurđa i Franko krajem kolovoza zatvaraju Kostrensko leto

Đurđa i Franko krajem kolovoza zatvaraju Kostrensko leto
U lučici Podurinj na zatvaranju Kostrenskog leta igrat će se popularna predstava “Casabianca”, a ulaznica više nema!

Zabavna predstava, dobro poznatog tandema- Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace, pod naslovom “Casabianca”, vraća se u Kostrenu. 31. kolovoza s početkom u 20 sati bit će održana na pomalo neuobičajenoj lokaciji- na lukobranu lučice Podurinj pa će tako posjetitelji osim sa sjedećih mjesta na kopnu predstavu moći pratiti i iz svojih barki.

Riječ je o komediji na čakavskom dijalektu u kojoj Irena i Mario, poznati voditeljski dvojac s malih ekrana i raznih pozornica, prikazuje smiješnu stranu života tipičnog primorskog bračnog para, od 60- ih godina prošlog stoljeća do danas. 


“Oni su Đurđa i Franko. Upoznali su se 60-ih. Ona je bila poduzetna, a on nagovorljiv. On kaže da je ona bila nasrtljiva, a ona da je on bio mlakonja. Gledali su Casablancu i započeli romansu. Bilo je lijepo dok je trajalo. A onda je došao brak. Pa djeca. Komunizam pa kapitalizam. Partija pa stranke. Trendovi su se mijenjali, a Đurđa i Franko trajali. Ne bez problema. Jer kao što bi rekao Franko- Život se more opisat z tri besedi. Vavek neki k…”

Kako kažu njezini autori, predstava progovara o životnim izazovima u kojima se svi mogu prepoznati. “Đurđa i Franko prisjećaju nas dana kada smo bezbrižno živjeli samoupravljanje, kupovali na Ponte Rossu, vozili stojadine, na parne i neparne datume, i čekali u redu za ulje. Potom smo dočekali suverenu Hrvatsku, opijeni vlastitom državnošću i ojačani nacionalnim identitetom pratili privatizaciju, rasprodaju i propadanje tvornica, svjedočili krizi morala i licemjerju prekrivenim vjerom. A onda je stigla 2020. godina, cijeli je svijet stao, pa su i Đurđa i Franko ostali kod kuće i čekali novo normalno. Mada se zapravo na našim prostorima novo normalno događa svakih par desetljeća, a predstava Casabianca upravo na primjeru jednog bračnog para, različita karaktera i pogleda na život, progovara o prilagodbama ljudi na nove situacije, nova pravila i neke nove društvene mjere.”


Zabava na dan predstave započinje već u 18 sati, uz poznatog riječkog DJ-a Voljena Korića koji će okupljene, prije i nakon hit predstave, povesti u šetnju kroz glazbenu povijest.

Za kraj spomenimo kako je predstava rasprodana u rekordnom roku. U slučaju lošeg vremena predstava će se izvesti u Sportskoj dvorani Kostrena. 

Organizatori Kostrenskog leta su Turistička zajednica općine Kostrena, Centar kulture Kostrena i Komunalno društvo Kostrena pod pokroviteljstvom Općine Kostrena i uz sponzorsku podršku INA- e te Dezinsekcije Rijeka.