Kostrena 21. ožujak 2016.

Euro U17 u Kostreni?

Euro U17 u Kostreni?
Kostrena bi mogla dobiti domaćinstvo Europskog prvenstva u nogometu do 17 godina, koje će se u Hrvatskoj igrati u svibnju 2017.

Visoko izaslanstvo HNS-a Davor Šuker, Zorko Srebrić, Romeo Jozak i Zoran Cvrk posjetili su Općinu Kostrena i sastali se s načelnicom Mirelom Marunić i njezinim suradnicima, pročelnikom Egonom Dujmićem, direktorom KD Kostrena Tomislavom Matićem i predsjednikom NK Pomorac 1921 Marijom Sintićem. 

Tema razgovora bila je organizacija Europskog nogometnog prvenstva za juniore EURO U-17, kojem bi jedan od domaćina trebala biti i Kostrena. Prema riječima organizatora, radi se o vrlo zahtjevnom događaju, zapravo najvećem koje je HNS do sada organizirao s UEFA-om.
 
Nogometno igralište u Žuknici već su obišle zajedničke komisije HNS-a i UEFA-e. Zapisnik komisije dostavljen je Općini Kostrena i komunalnom društvu koje upravlja sportskim objektima u Kostreni pa tako i igralištem. Iako uvjeti u Kostreni nisu nezadovoljavajući u odnosu na konkurenciju mogućih domaćina s područja Primorsko-goranske i Istarske županije, potrebno ih je značajno prilagoditi očekivanim kriterijima kakve propisuje UEFA.

UEFA European U-17 Championship će se održavati od 3. do 19. svibnja 2017. godine, a veći dio utakmica prenosit će Eurosport, što uoči početka turističke sezone ima itekako značajnu ulogu i motivirajuće je za domaćine utakmica, međutim potrebno je u pripremu natjecanja i infrastrukturu angažirati i ozbiljna financijska sredstva.

“Drago mi je što HNS vidi Općinu Kostrena kao potencijalnog organizatora jedne ovako značajne sportske manifestacije. Općina Kostrena iskazala je interes za domaćinstvo, a hoće li ga moći prihvatiti, vidjet ćemo kad se napravi financijska analiza i utvrdi visina potrebnih ulaganja. Vjerujem kako ćemo u toj namjeri dobivanja domaćinstva dobiti i potporu tvrtki koje djeluju u Kostreni. S obzirom na to da su naši planovi usmjereni na izgradnju sportsko-rekreacijske zone, europsko juniorsko prvenstvo bilo bi vrijedna potpora realizaciji takvih planova,” naglasila je općinska načelnica Mirela Marunić.

U sljedećih mjesec dana HNS mora donijeti odluku o lokacijama na kojima će se igrati utakmice, a sljedeći sastanak u Kostreni mogao bi se održati u narednih 10-15 dana.