Kostrena 29. lipanj 2019.

Filmske večeri u Kostreni

Filmske večeri u Kostreni

U sklopu projekta "Kina na egzotičnim lokalitetima” u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Barbari sinoć je prikazan film "Braća- Odrastanje pred kamerama”.  

Općina Kostrena uključila se u projekt "Kina na egzotičnim lokalitetima", u okviru kojeg se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Barbari prikazuju dokumentarni filmovi iz KineDok mreže.

"Braća- Odrastanje pred kamerama"

Prvi je na redu bio film "Braća- Odrastanje pred kamerama", norveške redateljice Aslaug Holm. Radnja prati braću Markusa i Lukasa, koji žive u staroj kući u Oslu i provode praznike u Smoli gdje im je majka odrasla. Markus voli nogomet i želi postati profesionalni nogometaš. Lukas je više filozofski nastrojen i postavlja pitanja o svijetu, o sebi, o smislu. Katkada je ono što im treba i što žele u suprotnosti s ponašanjem dobrog sina ili brata. Aslaug Holm, majka dječaka, snimala je film osam godina. Ovo je njezin pokušaj da ovjekovječi njihovo djetinjstvo i bratstvo, njihovo upoznavanje života, dok se ujedno prisjeća i vlastitog odrastanja i obiteljske povijesti.

“Beskonačni nogomet” i “Minijature za glasovir”

Ljubitelji dokumentarnog filma večeras će moći pogledati filmove “Beskonačni nogomet” u 21 sat i “Minijature za glasovir” u 22.30 sati. Ulaz je besplatan, a da bi uživanje u filmovima bilo potpuno, svim posjetiteljima na ulazu u dvoranu osigurane su besplatne kokice i piće.

KineDok

Projekcije se održavaju u sklopu projekta Rijeka EPK 2020, programskog pravca 27 susjedstava. KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Često se održava na netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije- od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija ili u sklopu drugih kulturnih i filmskih manifestacija. Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici, te razviti dijalog o društveno važnim temama.