Kostrena 9. svibanj 2018.

Gotovo 300 tisuća kuna poticaja za projekte

Gotovo 300 tisuća kuna poticaja za projekte
Bez obzira na visok indeks razvijenosti, Općina Kostrena aktivno i uspješno sudjeluje na natječajima za ostvarivanje poticaja i sufinanciranje različitih projekta.

Općina Kostrena dobila je od Europske banke za obnovu i razvoj bespovratna sredstva za financiranje projekta energetske učinkovitosti kojeg kroz javno-privatno partnerstvo provodi s trgovačkim društvom IMC d.o.o. Dobivena poticajna sredstva u iznosu od 19 tisuća eura, odnosno 142 tisuće kuna, iskoristit će se za zamjenu postojećih rasvjetnih tijela energetski učinkovitijom LED rasvjetom.

Iznos od 100 tisuća kuna dobiven je i za projekt gradnje i stručnog nadzora na parkiralištu kod groblja Sveta Lucija koji je Općina Kostrena prijavila za sufinanciranje iz Programa ravnomjernog razvitka Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Primorsko-goranske županije. Radovi na ovoj investiciji vrijednoj 2 milijuna kuna (bez PDV-a), započeli su početkom godine, a završetak gradnje očekuje se koncem lipnja. Kostrena će dobiti pedesetak novih parkirnih mjesta za potrebe groblja i njegovo daljnje proširenje, kao i za potrebe obližnje Narodne čitaonice, središta kulturnog života Kostrene.

Tijekom travnja dobivena je i odluka Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o prihvatljivosti ulaganja u Izmjene i dopune Programa ukupnog razvoja za što je Kostreni dodijeljen maksimalni broj bodova i najviši iznos potpore u iznosu od 37.500 kuna. Radi se o prijavi na mjeru 7.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj općina i sela u ruralnim područjima i njihovih temeljnih usluga te planova zaštite i upravljanja koji se odnose na lokalitete Natura 2000 i druga područja visoke prirodne vrijednosti– provedba operacije 7.1.1. Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave.

“Iako su radi visokog indeksa razvijenosti iznosi potpora u većini slučajeva bitno manji od traženih, nastojimo iskoristiti svaku priliku za ostvarivanje ušteda kako bi što više sredstava iz proračuna mogli usmjeriti u neke druge potrebe i dobrobiti za naše mještane”, naglasio je općinski načelnik Dražen Vranić, izrazivši zadovoljstvo ostvarenim potporama.