Kostrena 23. prosinac 2020.

Iza Kostrene godina puna izazova i realiziranih projekata

Iza Kostrene godina puna izazova i realiziranih projekata
U godini obilježenoj globalnom pandemijom u Kostreni su realizirani važni projekti poput proširenja groblja u Sv. Luciji, izgradnje Reciklažnog dvorišta, energetske obnove Dječjeg vrtića…

“Bila je to po mnogo čemu posebna, teška i nikad izazovnija godina, obilježena globalnom pandemijom koja nam je donijela novu svakodnevicu i način života za koji se nadam da će uskoro završiti te da ćemo se vratiti u normalne tokove života. Praktički smo preko noći morali promijeniti i prilagodili sve planove. Drago mi je da smo u takvim okolnostima ipak uspjeli realizirati važne projekte, no to sve ne bi bilo moguće bez zaposlenika i suradnika Općine, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. S puno optimizma vjerujem da će godina pred nama biti bolja i da ćemo se uskoro vratiti redovnim aktivnostima”, ocijenio je godinu na izmaku kostrenski načelnik Dražen Vranić.


Kostrenska 2020. započela je s puno optimizma i velikih planova. U siječnju je potpisan ugovor o izvođenju radova na kapitalnom projektu proširenja groblja u Sv. Luciji koji je upravo završen. Ovim projektom vrijednim 7,5 milijuna kuna Kostrena je dobila preko 100 novih grobnih mjesta što će biti dostatno za duže vrijeme, a uz to su sagrađene i nove niše na starom dijelu groblja kojima se premostio nedostatak mjesta do završetka radova na novom dijelu groblja. Situacija s koronavirusom nije zaobišla ni projekte pa su se uslijed neplaniranih okolnosti neki rokovi nažalost produljili, što zbog poteškoća s dobavom materijala, bolesti radnika ili pak otežanog kretanja. tijekom prvog lockdowna.  

Proglašenjem pandemije, uspostavljen je rad Stožera civilne zaštite Općine Kostrena, a ubrzo nakon toga izvršena je i mobilizacija postrojbe Civilne zaštite koja se s vatrogascima i volonterima uključila u rad i pružanje pomoći mještanima. Općina Kostrena je otvorila telefonsku liniju i osigurala dostavu hrane i potrepština starijima i nemoćnima kao i osobama koje spadaju u tzv. rizičnu skupinu te sredinom travnja osigurala za mještane 5,5 tisuća zaštitnih maskica i 9 tisuća pari zaštitnih rukavica. 


“Odmah smo krenuli s promišljanjem mjera kojima ćemo novonastalu situaciju olakšati mještanima i poduzetnicima. Donesen je novi Program očuvanja i poticanja poduzetništva kroz koji su djelatnostima pogođenima pandemijom potpuno financirani ili sufinancirani troškovi mjesečne zakupnine i režijskih troškova, a Općina Kostrena je dodatno ukinula i porez na potrošnju. Značajna dodatna sredstva uložili smo i za školu i vrtić kako bi pomogli i ustanovama i roditeljima prebroditi situaciju u kojoj smo se neplanirano svi zatekli”, ističe Vranić.

Tijekom ove godine završeni su radovi i u funkciju je stavljeno novo Reciklažno dvorište Urinj koje će pomoći kvalitetnijoj uspostavi gospodarenja otpadom na području Kostrene, vrijedno 3,5 milijuna kuna od kojih je nešto više od 2 milijuna kuna bespovratnih. Uređen je rotor u Šoićima, nastavilo se s izgradnjom kanalizacijskih i vodovodnih priključaka u Glavanima. Investicija vrijedna 2,4 milijuna kuna financirana je iz sredstva za razvoj KD Vodovod i kanalizacija, a VIK je s 1,8 milijuna kuna sudjelovao i u troškovima izgradnje nerazvrstanih cesta u Pavekima čija ukupna vrijednost iznosi nešto preko 6,7 milijuna kuna. Novosagrađene ceste ujedno su i pristupni put za budući društveno-vatrogasnog doma za koji je u tijeku javna nabava. 


U velike ovogodišnje projekte svakako treba uvrstiti i energetsku obnovu Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” koji je dobio novu fasadu, termoizolaciju krovova i novu stolariju čime su se poboljšali uvjeti boravka i rada u vrtiću, ali i energetska svojstva zgrade koje će donijeti i značajne uštede. U projekt je uloženo oko 5 milijuna kuna od čega su 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.  

Među projektima za koje su raspisani natječaji, a na koje je Kostrena čekala dugi niz godina su proširenje ceste prema Žurkovu kao i Kuću kostrenskih pomoraca. Napokon su riješeni složeni imovinsko- pravni odnosi na prostoru parkirališta i pristupne ceste za uvalu Žurkovo koji su bili prepreka bilo kakvom razvoju na tom prostoru, a nakon višegodišnjeg otezanja, napokon su odobrena i bespovratna sredstva za realizaciju interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca. Početkom godine osnovan je Centar kulture Kostrena koji će upravljati budućim interpretacijskim centrom i preuzeti organizaciju događaja u kulturi, a od sljedeće godine Centar će biti zadužen i za izdavanje općinskog lista Naša Kostrena koji je ove godine dobio svoj portal.


Nekoliko projekta je u pripremi za sam početak 2021. godine. Pravomoćne građevinske dozvole ishodovane su  za rekonstrukciju pomoćnog igrališta stadiona Žuknica te za cestu Žarka Pezelja- Šojska. Izrađen je projekt i za izgradnju parkirališta u Pavekima kod novog dječjeg igrališta. Površina zahvata iznosi oko 1.500 m2, na kojoj će biti 35 parkirnih mjesta i dovoljan broj parkiranih mjesta za slabo pokretne osobe, a ovaj projekt zajedno s manjim parkirnim prostorima na Vrh Martinščici i Perovićima, također će se realizirati u prvoj polovici 2021.

Općina Kostrena je i ove godine uspješno sudjelovala na natječajima za bespovratna sredstva kojima je značajno umanjila udio vlastitih sredstva u projektima što je posebno važno ove godine. Uz 3 milijuna kuna za energetsku obnovu vrtića, ove godine dobili smo i 1,6 milijuna kuna za Kuću kostrenskih pomoraca, 981 tisuću kuna za uređenje edukativne staze uz obalni put, nešto preko 241 tisuće kune za prvu fazu izgradnje dječjeg igrališta u Doričićima, 140 tisuća za fotonaponsku elektranu za vrtić te 110 tisuća kuna ugradnju nove WI-FI opreme kojom će se poboljšati oprema i proširiti pokrivenost mreže na obalnom putu. Tome treba dodati i vidikovac i nove klupe iznad uvale Svežanj jer je dio sredstava dobiven kroz projekt EPK 2020, programski pravac Lungomare Art.


Zajedno s predstavnicima lokalne zajednice pristupili smo izradi Programa ukupnog razvoja Kostrene za period od 2021. do 2027. godine, a ove godine smo izradili vrlo važan dokument za Kostrenu. Riječ je o Programu zaštite divljači izvan lovnog područja koji je dobio sve potrebne suglasnosti i koji je usvojen na zadnjem Općinskom vijeću čime bismo napokon trebali riješiti problem prisutnosti divljači u naseljenim područjima.  

Uz velike projekte i kapitalne investicije, bio je i čitav niz onih uvjetno rečeno manjih  radova, a koji mještanima pojedinih naselja puno znače.


Kao tematski nastavak Rasadnika uređen je novi javni prostor “Mirisni vrt”, u koji je uloženo 350 tisuća kuna. Saniran je dio kolnika od kružnog raskrižja Urinj prema Sv. Barbari, a vrijednost radova iznosila nešto manje od 464 tisuće kuna. Postavljena je i nova javna rasvjeta na novouređenom putu od zgrade Rasadnika prema groblju i na cesti iznad Sportske dvorane dok je u lučici Stara voda završena sanacija lukobrana u što je utrošeno oko 140.000 kuna. Nakon petnaest godina korištenja u cijelosti je obnovljen parket Sportske dvorane, u što je KD Kostrena uložio nešto manje od 300 tisuća kuna. Kao i prethodnih godina, dio proračunskih sredstva izdvojen je za održavanje sakralnih objekata. Iznosom od 200 tisuća kuna uz redovno održavanje objekata, nabavljen je novi razglas u našim crkvama i sanirane su orgulje u crkvi sv. Lucije.