Kostrena 12. listopad 2023. TZO Kostrena / K.V.

Izvrsna sezona - porast broja noćenja i dolazaka u Kostreni

Izvrsna sezona - porast broja noćenja i dolazaka u Kostreni
U prvih devet mjeseci ove godine u Kostreni 36% više dolazaka i 16% više noćenja nego lani

Da se Kostrena uspješno transformira iz industrijskog u poželjno turističko odredište pokazuju i brojke, a u Kostreni slobodno mogu ustvrditi da su imali još jednu uspješnu glavnu turističku sezonu. 

Po završetku glavne sezone uobičajeno se zbrajaju statistički podaci koji u slučaju Kostrene i Riječkog prstena pokazuju i porast broja dolazaka i broja noćenja u predsezoni i sezoni, ali i sve kvalitetnijih smještajnih kapaciteta koji prate najnovije trendove i kao takvi su prepoznati od strane turista.


Tako se u Kostreni u prva tri kvartala broj dolazaka povećao za čak 36 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine i ostvareno je 16% više noćenja u odnosu na 2022, dok se u odnosu na često spominjanu 2019. godinu broj dolazaka povećao za 36 %, a broj noćenja za 3%.

Najviše Njemaca i Talijana

Gledajući zasebno srpanj i kolovoz, opet dolazimo do povećanja u broju dolazaka i noćenja. U srpnju je zabilježeno 20% više dolazaka i 8% više noćenja, a što se tiče kolovoza, ostvareno je 14% više dolazaka i 4% više noćenja nego li 2022. godine.

“Što se tiče odnosa domaćih i stranih gostiju, daleko veći udio imaju strani gosti, no broj domaćih gostiju nije zanemariv i on je iz godine u godinu sve veći, kako po dolascima tako i po noćenju”, ističe Belma Džomba, direktorica TZO Kostrena.

Što se tiče emitivnih tržišta s kojih dolaze strani gosti, među prvih 5 i po dolascima i po noćenju su Njemačka, Italija, Mađarska, Poljska i Austrija.

Raste i broj kreveta

Zanimljivo je i kako je ukupni broj kreveta svih smještajnih kapaciteta u Kostreni u 2022. godini iznosio je 1.080 dok 2023. ta brojka iznosi 1315.


“Možemo zaključiti da se turizam u Kostreni uspješno razvija čemu doprinosi čitav niz faktora, od odlične pozicije Kostrene u odnosu na velike europske gradove, dobre prometne povezanosti  do zajedničkih ulaganja u stvaranje turističke ponude u čemu važnu ulogu imaju i kvalitetna kulturna, sportska i glazbena događanja tijekom čitave godine. Od lipnja do kolovoza Kostrenjani i njihovi gosti mogli su uživati u brojnim manifestacijama koje su Kostrenu afirmirale kao nezaobilazno ljetno odredište. Obalna šetnica, kostrenske plaže, trgovi i lučica bili su velika pozornica na otvorenom i odredište svih ljubitelja glazbe, dobre hrane, zanimljivih kino i kazališnih predstava kao i atraktivnih sportskih manifestacija”, kaže Džomba.

Uz podršku Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera te pod pokroviteljstvom Općine Kostrena, ljetne programe pod nazivom Kostrensko leto organizirale su Turistička zajednica općine Kostrena i Centar kulture Kostrena uz podršku kostrenskih udruga i ugostitelja te Komunalnog društva Kostrena i sponzora - Dezinsekcija Rijeka, Ine d.d. te tvrtke Ceramiche Mariner.

Popularne manifestacije

Osobito posjećene bile su Kostrenska noć i premijerno izdanje novog glazbenog festivala Jedna noć u Kostreni kao i koncert klape Intrade kojim je zaključeno Kostrensko leto. Kolovoz je već tradicionalno u znaku kino projekcija i kazališnih predstava na otvorenom koje je također publika odlično prihvatila.

Zanimljivih događanja u Kostreni neće nedostajati ni tijekom jeseni i zime. Tako je već u tijeku jedna od najdugovječnijih kulturnih manifestacija 22. Jesen u Kostreni s odličnim predstavama u organizaciji našeg Centra kulture.  

“Turistička zajednica općine Kostrena nastavlja s planiranim aktivnostima i pripremama za sljedeću sezonu, za koju se nadamo da će biti još uspješnija”, zaključuje Džomba.