Kostrena 11. ožujak 2020.

Jedinstvene klupe, tuševi i kabine uskoro na Svežnju

Jedinstvene klupe, tuševi i kabine uskoro na Svežnju

U tvrtki Prostoria izrađuju se probni uzorci klupa, tuša i kabine za presvlačenje koji će se postaviti na Svežnju, a s obzirom na to da će autorska prava ostati Općini Kostrena, urbana oprema ima potencijal postati prepoznatljiv znak Kostrene, koji se može postavljati u javne prostore tijekom sljedećih godina. 

Na obalnoj šetnici u Kostreni nalazi se jedna od najljepših kostrenskih plaža, ona u uvali Svežanj, a koja će zahvaljujući programu Lungomare Art Europske prijestolnice kulture doživjeti pravu preobrazbu. Međunarodni umjetnički kolektiv Numen/For Use dizajnira razigranu i korisnu komunalnu opremu, koja će se sredinom godine postaviti na Svežnju. 


Klupice atraktivnog dizajna na vidikovcu iznad plaže, zatim kabina za presvlačenje, tuš i slična oprema na plaži, naći će svoj trajni dom na plaži Svežanj, omiljenom odredištu turista, posjetitelja i mještana svih uzrasta. Upravo je ta činjenica autore ove urbane opreme usmjerila na posebno pažljiv pristup temeljen na potrebama i željama različitih korisnika plaže. Osim izravnog interveniranja u okoliš kojim će prostor dobiti i nove načine korištenja, projekt grupe Numen/For Use usredotočen je i na funkcionalnu i simboličku važnost zajedničkog javnog prostora, a u redizajnu prostora oslonili su se na priču Kostrene povezane s morem.


Urbana oprema uključuje i izradu vidikovca iznad plaže uz obalni put dok samu plažu Svežanj očekuje nekoliko važnih komunalnih zahvata koje će financirati Općina Kostrena, kao glavni partner Europskoj prijestolnici kulture u provedbi ovog projekta. Ukoliko svi radovi budu tekli prema planu, nova će oprema biti predstavljena javnosti 12. lipnja 2020., na dan podizanja Plave zastave koju Svežanj s ponosom ističe već više od deset godina.

Programski pravac Lungomare Art Europske prijestolnice kulture, na devet kvarnerskih lokacija ostavit će trajni trag u javnim prostorima lokalnih zajednica, a jedna od njih je i uvala Svežanj u Kostreni. Poznati europski kustos Michal Koleček, ovu je važnu zadaću povjerio renomiranim umjetnicima, dizajnerima i arhitektima iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea, koji svojim trajnim umjetničkim instalacijama tematiziraju tradicije i priče važne za pojedine lokalne zajednice.

Novi pristup uređenju mjesta

Općina Kostrena se u okviru programskog pravca Lungomare umjesto umjetničkih instalacija odlučila iskoristiti priliku i razviti posebno dizajniranu komunalnu opremu, inspiriranu morem, ali i svojim nasljeđem na koje će osloniti plan budućeg uređenja javnih prostora. 


Među dizajnerskom opremom međunarodnog umjetničkog kolektiva Numen/For Use u izvedbi Prostorije, posebno su zanimljive klupe koje Kostrena želi povezati s projektom uređenja edukativne obalne šetnice kojim će se duž šetnice formirati pet edukativnih interpretacijskih točaka s temom odnosa čovjeka i prirode kao i s projektom revitalizacije ostataka kostrenskih počivala koja su bila više od mjesta odmora i predaha. 

Zahvaljujući ovoj zanimljivoj urbanoj opremi nakon višekratnih pokušaja, počivala se po prvi puta mogu smisleno i uspješno reinterpretirati. Kostrenska počivala bila su mikro-središta društvenog života, mjesta susreta i razmjene informacija, a takvu bi funkciju danas mogle dobiti lokacije s novim kostrenskim klupama i kao neka nova mjesta predaha zaživjeti ne samo duž obalnog puta, nego i na drugim javnim prostorima diljem Kostrene. Uz klupe, linija komunalne opreme uključuje tuševe i kabine za presvlačenje. U planu je, u suradnji s KD Kostrena, dizajnirati i različite kante za razvrstavanje otpada i pepeljare za plaže. 


Namjera je u budućnosti zauzeti drugačiji pristup uređenju mjesta i razviti plan uređenja javnih prostora kojim bi se uz podizanje komunalnog standarda, postigao i unificirani izgled komunalne opreme u čitavoj Kostreni, a posebno uz obalni put, čime bi se postigla i veća privlačnost Kostrene kao turističke destinacije.  

Po završetku opremanja uvale Svežanj, popisat će se sve lokacije na kojima se planira zamjena postojeće komunalne opreme kao i buduće lokacije na kojima će se ugrađivati komunalna oprema. S potencijalnim količinama i detektiranim vremenskim okvirom provedbe kao i potencijalnim projektima koji se planiraju realizirati, kreirat će se prijedlog buduće suradnje s autorima ove dizajnerske opreme,  kao nastavak posebne komunikacijske priče Općine Kostrena i njezinog daljnjeg pozicioniranja. Kostrena je prva, ako ne i jedina općina u Hrvatskoj s dizajnerskim promotivnim materijalima koje potpisuje Juraj Zigman, a nadogradnja tome bila bi i ova priča s posebno dizajniranom komunalnom opremom.