Kostrena 29. siječanj 2021.

Kalendar “Trag u beskraju” predstavljen u Kostreni

Kalendar “Trag u beskraju” predstavljen u Kostreni

U Kostreni predstavljen kalendar za 2021. godinu- “Trag u beskraju”, koji kroz fotografije pomoraca i prigodne tekstove, donosi priču o Kostreni, njezinim pomorcima i izazovima ovog sudbinskog zanimanja

Udruga pomorskih kapetana Kostrene, studentska organizacija Erasmus Student Network Rijeka i Centar mobilnosti za mlade, jučer su u Kostreni predstavili zanimljiv zajednički projekt čiji je ishod kalendar za 2021. godinu nazvan “Trag u beskraju” koji kroz fotografije pomoraca i prigodne tekstove, donosi priču o Kostreni, njezinim pomorcima i izazovima ovog sudbinskog zanimanja koje ne utječe samo na onog koji plovi, nego i na obitelj koja ga čeka. 


“Kostrena je malo mjesto na zemljopisnoj karti, no itekako je dobro poznata na globalnoj pomorskoj karti. Njezini pomorci, pronijeli su glas o njoj diljem svijeta. U predgovoru kalendara, naglasak je stavljen ne samo na pomorca nego i na ženu, čija je uloga u pomoračkoj obitelji specifična i posebno zahtjevna”, rekao je pomorski kapetan Darko Glažar, predsjednik Udruge pomorskih kapetana Kostrene čiji se članovi nalaze na fotografijama kalendara.

“Kao Kostrenki i ženi pomorca, tematika projekta mi je vrlo bliska i lako sam se u tome prepoznala. Uz to, kao predstavnica Poslovnog kluba, prepoznajem i onu drugu dimenziju pomorstva i kakav je njegovu utjecaj na mobilnost stanovništva, ali i utjecaj na razvoj zajednice jer su nerijetko pomorci izvor svježih ideja i pokretači tehnološkog napretka. Posebno u ovom slučaju kada je riječ o međugeneracijskoj suradnji kao važnoj dodanoj vrijednosti”, kazala je Maša Smokrović, predstavnica Poslovnog kluba HR koji je dao financijsku i logističku podršku projektu.


Projekt je nastao kao rezultat međugeneracijske suradnje između članova Udruge pomorskih kapetana Kostrene sa studentima, na inicijativu Kostrenjana Igora Pavlića, fotografa i kroničara te jednog od osnivača Erasmus Student Network Rijeka koji već godinama pokreće i okuplja mlade. Ovim projektom se željelo napraviti arhivu kostrenskih pomoraca i kroz njihova osobna iskustva približiti mladima tematiku pomorstva i zanimanja pomorac koje su upravo danas, u vrijeme pandemije našlo u fokusu svjetske javnosti, kao okosnica međunarodne trgovine u čemu su pomorci dali izniman osobni doprinos.   


Uz članove Poslovnog kluba HR, potporu realizaciji kalendara dali su Tiskara Zambelli, Agencija za mobilnost i programe EU, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Kalendar je tiskan u nakladi od 500 primjeraka i besplatan je. Svi koji to žele, svoj primjerak mogu preuzeti u Turističko - informativnom centru Turističke zajednice općine Kostrena, u Narodnoj knjižnici Kostrena, pekari “Žurkovo” kao i u kostrenskoj ljekarni “Smeraldo“.