Kostrena 27. ožujak 2016.

Katolici diljem zemlje slave Uskrs

Katolici diljem zemlje slave Uskrs
Blagdan Kristova uskrsnuća danas slave Katolici diljem svijeta. Uskrs ili Vazam, najveći i najstariji kršćanski blagdan, slavi se svečanim liturgijama diljem zemlje, u crkvama, koje su jutros mirisale po tradicionalnim uskrsnim jelima. 

U prepunoj župnoj crkvi Sv. Lucije, u Kostreni, misno je slavlje jutros predvodio vlč. Ivan Stošić.

“Cvijeće u crkvi, velika uskrsna svijeća zapaljena, posebne molitve i biblijska čitanja, vani proljetno vrijeme s više svijetla, topline i sunca sve nam to želi pomoći približiti se Uskrsu, glavnom događaju naše vjere. Isusovo uskrsnuće bilo je zamašnjak koji je pokrenuo kršćansku religiju. Životna snaga tog događaja djeluje i dan danas. Da životna snaga uskrsnuća djeluje i na nas, s tom molbom stupamo pred Isusa uskrslog,” rekao je vlč. Stošić.
 
Uskrs

Najveći i najstariji kršćanski blagdan, slavi se još od apostolskih vremena. Za kršćane, koji tada slave Isusovo uskrsnuće, Uskrs je središte cijele liturgijske godine i temelj čitave vjere. 

Uskrs se, kao središnji blagdan crkvene godine, u liturgiji slavi punih pedeset dana, točnije do Duhova ili Pedesetnice. Zanimljivo, nekada se Uskrs slavio svake nedjelje, a od 2. se stoljeća obilježava jednom godišnje. 

Uz najstariji kršćanski blagdan vezuju se mnogi stari crkveni i pučki običaji poput farbanja uskrsnih jaja i blagoslova jela u crkvama.