Kostrena 14. siječanj 2024. K.V.

Ključevi Općine u rukama kostrenskih Špažićara

Ključevi Općine u rukama kostrenskih Špažićara
Primopredajom ključeva i podizanjem pusta Mićela Rafinerka, označen je početak maškara u Kostreni.

Načelnik Dražen Vranić predao je vlast i ključeve Općine kostrenskim Špažićarima čiji je prvi potez bio vješanje pusta Mićela glavnog krivca za sva događanja koja su obilježila prošlu godinu. Špažićari će na vlasti ostati mjesec dana, do Pepelnice 14. veljače, kada će spaljivanjem pusta i vraćanjem ključeva Općine završiti ovaj najveseliji dio godine na Kvarneru.


Tradicionalno, prve subote nakon Sveta tri kralja, Kostrena je odjenula svoje šareno ruho, a već prvi maškarani tanci dobrano su napunili Narodnu čitaonicu u Kostreni Sv. Luciji veselim maškarama. Uz Kostrenke i Kostrenjane, pozivu na prve maškarane tance odazvali su se i brojni gosti iz Rijeke i okolice, među kojima su bili i Meštar Sandi u pratnji još uvijek aktualne Kraljice Riječkog karnevala Maje Babin.  

Kostrena će tijekom narednih mjesec dana zasigurno biti prvi odabir brojnih ljubitelja događanja pod maskama, a osim u plesu i zabavi mnogi će se okušati i u kuhanju Špažićarskog maškaranog kotlića čije će se treće izdanje održati u Žurkovu 3. veljače, od 12 do 16 sati. 


Maškarani tanci u Kostreni održavat će se subotom u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji  od 21 sat do 4 sata ujutro. U nedjelju 20. siječnja od 15 do 18:30 sati na rasporedu je dječja maškarana reduta. Za posljednji maškarani vikend, maškarani tanci bit će u petak 9. veljače kako bi se Špažićari pripremili za najvažniji događaj, međunarodnu karnevalsku povorku na riječkom Korzu. Špažićari su godinama njezini redoviti i prepoznatljivi sudionici s uvijek atraktivnim maskama, a tako će biti i ove godine s maskom pod imenom (Po)složimo se.

"Špažićari će i ove godine sudjelovati i siguran sam istaknuti se maskama na Riječkome karnevalu s maskom (Po)složimo se. Pust je vrijeme kada se o aktualnim temama progovara na drugačiji način, kroz maske, a poruku koju su Špažićari željeli poslati svojom ovogodišnjom maskom objasnit ćemo na Korzu", rekao je predstavnik Špoažićara Dario Modrić. 


Mesopusni utorak 13. veljače ujedno je i posljednji dan pod maskama, a Špažićari će ga obilježiti tradicionalnom Marćom po Kostrene. Slijedećeg dana, na Pepelnicu 14. veljače, presudit će glavnom krivcu mesopustu Mićelu Rafinerku i vratiti ključeve općinskoj vlasti, a time i zaključiti ovogodišnja maškarana događanja.

Rezervacije, prijave i sve ostale informacije mogu se dobiti na telefone 098/906-4713 i 091/400-2270, e-mail: spazicari@gmail.com te na Facebook stranici Špažićari Kostrena.