Kostrena 5. srpanj 2021.

Koncertom mladih glazbenika završio 1. kostrenski "PIG"

Koncertom mladih glazbenika završio 1. kostrenski "PIG"

Koncertom talentiranih mladih glazbenika iz okolice, okupljenih u dva benda, u Kostreni je sinoć uspješno završen dvodnevni “PIG”- 1. Glazbeni kamp “Proba, Instrument, Glazba”.

“Proba, Instrument, Glazba” ili jednostavnije PIG naziv je prvog glazbenog kampa što je proteklog vikenda održan u Kostreni. Jedanaest talentiranih mladih glazbenika iz okolice svoje je umijeće usavršavalo pod budnim okom mentora.

Polaznicima su znanje prenijeli: Kristijan Kirinčić (bubanj), Damjan Brnić (gitara), Željko Kirinčić (bas gitara), Dorijan Cuculić (klavijature), Marina Mrazovac (pjevanje), Vanja Kauzlarić (osnivanje benda) i Davor Pejić (rukovanje opremom), a poseban gost kampa bio je Dražen Turina Šajeta, koji je održao motivacijsku radionicu.


“Oni su bolji muzičari od mene. Bilo mi je veliko zadovoljstvo raditi s njima. Jedan od sudionika- Jan, je sin od mog prvog basiste i to je veliko veselje, ima posebnu draž. Osjećam se kao Mick Jagger. Oni su stvarno super, malo me sram s njima svirati jer su oni točni. Oni su kao CD, a ja sam naučen da bend lovi mene. Tako da imam ja veću tremu nego oni”, u svom nam je stilu poručio Šajeta. 

U velikom su finalu, u Narodnoj čitaonici u Kostreni sv. Luciji, talentiranim mladi glazbenici sinoć pokazali što su naučili. Podijeljeni u dva benda održali su mini koncert, a na pozornici im se u dva navrat pridružio i Šajeta.

“Bilo je dosta zanimljivo upoznati se s mentorima i saznati nešto o tuđim iskustvima. Družili smo se i svirali. Fascinantno je kako smo, iako se većina nas ne poznaje, uspjeli surađivati i u samo dva dana napraviti koncert i odsvirati skupa. Čak dosta dobro zvučimo”, rekla je šesnaestogodišnja Marija Šverko iz Rijeke, koja svira bas gitaru. 

“Meni je isto bilo jako zanimljivo, dosta sam zadovoljan kako je sve to ispalo. Mislio sam da nećemo stići pohvatati neke pjesme u samo dva dana, ali nekako smo uspjeli. Mentori su bili zakon, puno smo naučili i zadovoljan sam s cjelokupnim iskustvom”, kazao je petnaestogodišnji gitarist Jan Čar iz Rijeke. 


“Meni je bilo super, vokalna mentorica mi je bila odlična. Naučila sam puno toga. Prošli smo dosta pjesma i stvarno je bilo jedno jako lijepo iskustvo. Prije kampa nisam nikog poznavala, upoznali smo se, lijepo surađujemo i meni to sve super zvuči”, poručila je Lina Banić iz Kostrene.

Besplatni Glazbeni kamp PIG organizirali su Centar kulture Kostrena, Udruga Ri Rock i Narodna čitaonica u Kostreni Sv. Luciji.


“Ciljano smo išli na mlade glazbenike. Mislim da kod nas nema radionica tog tipa. Naime, to nisu samo radionice za pojedine instrumente već je cilj da se sudionici spoje i stvore bend, odnosno da prođu sve od tonske probe, uštimavanja do koncerta”, ističe Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena, naglasivši kako je želja da kamp postane tradicionalan te da neki od sudionika u daljoj budućnosti bude mentori novim generacijama glazbenika. 

“U Ri Rock akademiji mi uglavnom radimo s mladima koji dolaze učiti, a ovdje se ipak radi o klincima koji znaju svirati. Neki su iz glazbene škole, drugi su samouki, ali nikad nisu svirali zajedno i ja sam zapravo oduševljen. Ovo nam je prvi kamp, ali sve je brzo i lagano išlo. Stvarno sam zadovoljan”, zaključio je Vanja Kauzlarić iz udruge Ri Rock.