Kostrena 24. rujan 2020.

Korak bliže rješavanju problema divljači u naseljima

Korak bliže rješavanju problema divljači u naseljima

Sve veći problem divljači u naseljenim područjima bio je glavna tema današnjeg sastanka u Kostreni, kojem su, uz predstavnike susjednih gradova i općina, prisustvovali i policija, lovci te predstavnici resornog ministarstva i PGŽ. 

Gorući problem divljači, prvenstveno divljih svinja, u naseljenim područjima, s kojim se u posljednje vrijeme “bore” Kostrenjani, Kraljevičani, Bakrani… bio je glavna tema danas održanog sastanka u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.


Uz domaćina, načelnika Općine Kostrena Dražena Vranića, radnom sastanku prisustvovali su i gradonačelnici Bakra i Kraljevice- Tomislav Klarić i Dalibor Čandrlić te načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 

Ispred Ministarstva poljoprivrede sastavku je prisustvovao voditelj službe za upravljanje lovištima i divljači Tomislav Žuglić, a ispred Primorsko goranske županije savjetnica za šumarstvo i lovstvo Blaženka Kulić. Sastanku su se odazvali i predstavnici policije te lovci. 


Ključ rješavanja sve većeg problema je Program zaštite divljači, desetogodišnji planski akt kojim se divljač štiti i lovi na površinama izvan lovišta, a čiju izradu moraju osigurati Gradovi i Općine. Takav Program u Primorsko- goranskoj županiji trenutno ima tek šest jedinica lokalne samouprave, a to su Delnice, Crikvenica, Čavle, Klana, Viškovo i Baška. Trenutno je u pripremi izrada Programa u Bakru, Kraljevici i Kostreni.


Program, koji nakon izrade mora dobiti suglasnost Ministarstva poljoprivrede, omogućava ovlaštenim provoditeljima, najčešće lovačkim društvima, da postupaju s divljači. Drugim riječima Program zaštite divljači omogućit će lovcima da tjeraju, hvataju ili u slučaju da je ugrožena sigurnost ljudi i imovine odstrijele divljač u naseljenim područjima.