Kostrena 7. svibanj 2016.

Kostrena čišća, Ivanji i dalje problem

Kostrena čišća, Ivanji i dalje problem
Kostrenjani su se i ove godine uključili u Eko akcije Zelena čistka. Iako je općina “lakša” za čak 40 kubika otpada divlji deponiji, iza kojih stoje neodgovorni pojedinci, i dalje predstavljaju veliki problem za Kostrenu.

Preko 200 kostrenskih volontera i ove je godine sudjelovalo u najvećoj ekološkoj akciji u Hrvatskoj koja je dio globalnog pokreta World Cleanup, čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom, briga za okoliš i očuvanje okoliša.

Općina Kostrena sudjeluje u Zelenoj čistki od 2012. godine. I ove godine organizatori  akcije su Osnovna škola Kostrena, Turistička zajednica Općine Kostrena i Općina Kostrena. Pored djelatnika Općine i Turističke zajednice, u akciji su sudjelovali djelatnici i učenici Osnovne škole Kostrena, djelatnici, djeca i roditelji Dječjeg vrtića Zlatna ribica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kostrena i Komunalno društvo Kostrena, članovi udruga Sportsko ribolovno društvo INA, Klub podvodnih aktivnosti INA, Sportsko ribolovno društvo Kostrena, Lučica Stara voda, Lučica Podurinj i Udruga gljivara Škripac.
 
Uskoro video nadzor  

U akciji redovito sudjeluje i načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić kao i njezin zamjenik Davor Willheim. 

“Važnost očuvanja okoliša i briga o okolišu za Kostrenu ima posebno značenje. Kostrena je industrijski razvijena općina i kontinuirano ulaže napore kako bi si osigurala čist i siguran okoliš. Možda upravo zato mještani rado i sudjeluju u ovakvim akcijama jer su svjesni važnosti brige o okolišu. Iako sve naše institucije i udruge puno rade na edukaciji, sudjeluju u različitim akcijama i organiziraju brojne uspješne ekološke projekte, količine prikupljenog otpada pokazuju da moramo dodatno pojačati te napore kao i nadzor nad lokacijama koje su kao Ivanji pogodne za stvaranje divljih deponija i ilegalno odlaganje otpada. Uvjerena sam da najveći dio prikupljenog otpada nisu tamo odložili naši mještani,” naglasila je Marunić. 
 
Prikupljeno 40 kubika otpada

Okupljanje sudionika već tradicionalno započelo je u 9 sati ispred Osnovne škole Kostrena gdje su sudionicima akcije podijeljene rukavice, vreće za smeće i voda za piće, nakon čega su raspoređeni na različite lokacije po Kostreni koje su bile predviđene za čišćenje. 

Osim školskog okoliša, čistile su se kostrenske lučice i podmorje na Urinju, a najveća akcija čišćenja održana je na lokaciji Ivanji gdje su prikupljene velike količine otpada. Na žalost, na ovoj se lokaciji pokazala i sva opravdanost i potreba za organizacijom akcije čišćenja, kao i potreba da se dodatno pojača edukacija građana o pravilnom odlaganju otpada i podiže svijest o važnosti brige za okoliš. Na svim lokacijama KD Čistoća je postavila kontejnere za prikupljanje otpada dok je KD Kostrena pomoglo u transportu prikupljenog otpada do najbližih kontejnera uz aktivno sudjelovanje u čišćenju. Raduje podatak da je prikupljenog otpada nešto manje nego proteklih godina, no ipak se radi o značajnoj količini od 40 m3 raznog otpada. 

Po završetku akcije za sve sudionike organiziran je zajednički ručak u Prenoćištu Lucija u Kostreni.