Kostrena 6. veljača 2020.

Kostrena dobiva atraktivan “Mirisni vrt”

Kostrena dobiva atraktivan “Mirisni vrt”

Uz “Rasadnik”, Kostrena dobiva još jednu vrijednu zelenu površinu i uređen prostor za boravak na otvorenom- novi “Mirisni vrt”

Novouređena površina prostorno se i tematski nadovezuje na Rasadnik s idejom promicanja očuvanja zdravlja i prirode kao i nastavka uređenja javnih prostora u Kostreni. 

Mirisni vrt zamišljen je kao mjesto predaha, uživanja u mirisima, bojama i teksturama biljaka, druženja i edukacije s posebnim naglaskom na djecu i mlade. Sam naziv upućuje na sadržaj i karakter prostora. Ciljanim sađenjem listopadnih i cvatućih grmova, trajnica, različitih penjačica te mediteranskog i aromatičnog bilja prostor se nastoji učiniti što privlačnijim, ne samo za ljude već i za korisne kukce.


Vrt će biti podijeljen na nekoliko tematskih cjelina odvojenih stazama: Mirisi proljeća, Mirisi ljeta, Mirisi jeseni i Mirisi zime. Sadnja bilja daje prioritet onom iz domaće rasadničarske proizvodnje te po načelima biodinamičnosti, a osmišljena je prema godišnjim dobima kako bi prostor tijekom čitave godine bio atraktivan i bogat biljnim vrstama te bio zorni prikaz svih promjena u prirodi.

Prostor vrta bit će opremljen stiliziranim informativnim tablama s opisima i rasporedom biljnih vrsta, klupama, pergolom i koševima za otpad. Projekt vrijedan 350 tisuća kuna financira Općina Kostrena. Krajobrazno rješenje vrta je osmislila Vlasta Oreb iz KD Kostrena, a građevinski dio projekta potpisuje Branko Papić, Papić biro d.o.o. Kostrena. U tijeku je izvođenje građevinskih radova koji će završiti polovicom veljače nakon čega će započeti  hortikulturno uređenje i postavljanje komunalne opreme.

Cilj “Mirisnog vrta”, je i stvaranje pozitivnih uspomena na boravak u Kostreni kroz olfaktorno iskustvo jer  nerijetko nas upravo mirisi vraćaju na drage uspomene, posebne trenutke, važne događaje i mjesta koja smo posjetili!